Limit Fiyatlı Emir Nedir, Ne İşe Yarar
Limit fiyatlı emir nedir, ne işe yarar sorusu, finansal piyasalarda yatırım yapmak isteyen ve işlem stratejilerini daha iyi anlamak ve uygulamak isteyen yatırımcılar için büyük önem taşır. Limit fiyatlı emirler, yatırımcıların belirli bir fiyat seviyesinde alım veya satım işlemi gerçekleştirmek istediklerinde kullanabilecekleri etkili bir araçtır ve bu emir türünün kullanılması, risk yönetimi ve kâr hedeflerine ulaşma konusunda önemli bir rol oynar. Bu blog yazısı, limit fiyatlı emirlerin tanımını, kullanım alanlarını ve bu emir türünün avantajlarını ve dezavantajlarını detaylı bir şekilde ele alarak, kapsamlı bir rehber sunar. Limit fiyatlı emirlerin işleyişini, uygulama örneklerini ve bu emir türünü kullanırken dikkate almanız gereken önemli noktaları öğrenerek, finansal piyasalardaki işlem stratejilerinizi daha etkin bir şekilde yönetebilirsiniz. Bu sayede, limit fiyatlı emirlerin sağladığı kontrol ve esneklik avantajlarından faydalanarak, yatırımlarınızın performansını ve başarısını artırabileceksiniz.
Limit Fiyatlı Emir Nedir, Limit Emri Ne İşe Yarar?
İçerik Rehberi
Hangi piyasada olursa olsun yatırım yapabilmek için herhangi bir ürünü almak, satmak ya da açığa satmak gerekmektedir. Yatırımcılar bu al-sat emirlerini verdikten sonra piyasa aracı kurumu bu piyasa emirleri doğrultusunda ilgili borsaya ileti gönderir ve işlem gerçekleşir. Bunun için de tahmin edilebileceği gibi piyasaya emir verilmesi gerekmektedir. Bu noktada birçok kişi emir tipi olarak limit emir tipini kullanmaktadır.
Limit fiyat emri için birçok tanım yapmak mümkündür. Ancak en iyi şekilde kafa karıştırmadan tanım yapmak gerekirse “alıcının almaya razı olduğu en yüksek fiyat, piyasanın satmaya razı olduğu en düşük fiyat” şeklinde tanımlanabilir. Bu yaptığımız tanım limit fiyatlı emirler için yeterli bir tanım değildir. Bundan dolayı gelin birlikte bir hisse senedi üzerinden örnek verelim.
Diyelim ki bir yatırımcı anlık olarak 100 TL’den işlem gören X şirketinin hisse senetlerine yatırım yapmak istesin. Kişi bu hisse senedi başında beklemek istemediği ve alabileceği en düşük fiyattan almak istediği için limit fiyatlı emir vermiş olsun. Yatırımcı yaptığı analizlere göre bu hisse senedinin en fazla 10 TL düşerek 90 TL değerine kadar gelebileceğini ve bu noktadan alım yapması gerektiğine karar versin.
Bu noktada limit fiyatlı emir ile yatırımcı 90 TL seviyesinden YYYY adet X hissesi al emri verir. Bu durumda limit fiyatlı emir borsaya iletilir. Yatırımcı bu hususta maliyeti düşürmek isterken borsa da en iyi şekilde satış yapmayı hedefler. Eğer bu seviyelere düşüş gerçekleşirse işlem otomatik olarak gerçekleşir ve işlem tamamlanır.
Yani kişi emir iptali yapmadığı sürece ve yatırım aracı kişinin beklediği fiyatı seviyesinde göstermediği sürece emir sonuna kadar devam eder. Bu hususta bazı borsalar yatırımcılara limit emirlerini bir süre sonra otomatik olarak iptal ettirme imkanı da sunmaktadır. Ayrıca bazı işlemlerde limit emri verirken stop seviyesini belirlemek de mümkündür.
Biz bu örnekte yalnızca bir yatırım aracının alınması sürecindeki işlemlerden bahsettik. Aynı durum satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için de kullanılabilir. Bu noktada da yatırımcı ve borsa arasında tam tersi bir durum olur. Özetle alış işleminin yapılacağı yatırımlarda limit emirleri en yüksek seviyelerde kullanılırken satım yaparken en düşük fiyatı sağlamak için kullanılır.
Bu nedenle birçok yatırımcı alım satım işlemlerinde bu emir tipini kullanarak emir işlem görene kadar beklemektedir.
Limit Fiyatlı Emir Tipinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Limit fiyatlı emir tipinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Her ne kadar avantajı fazla olsa da dezavantajının da olduğu bilinmeli ve ona göre bir kullanım stratejisi belirlenmelidir. BU avantaj ve dezavantajlara bir tablo aracılığı ile gelin bir göz atalım.
Avantajlar | Dezavantajlar |
Piyasa emirlerinde olduğu gibi yatırım aracının güncel fiyatından işleme alınmaz. Bu şekilde kişi istediği fiyat seviyesine emir verebilir. | Özellikle kripto para borsaları gibi aşırı volatil piyasalarda fiyatlar ani hareketlenmeler gösterir. Bu da ani dalgalanmalar esnasında bu emir tipinin gerçekleşmemesine neden olabilir. Bu durum ile karşı karşıya kalmamak için uzmanlar kademeli alım satım işlemlerinin yapılmasını önermektedir. |
Eğer beklediğiniz yatırım aracı fiyatı seviyesine gelmesi uzun sürecekse ekran başında durmanız gerekmez. Bu süreçte limit emrini verdikten sonra işlem tamamlanana kadar emir geçerli olacaktır. | Piyasa eğer yatırımcının verdiği emirlerin tamamını gerçekleştirmeye yeterli değilse limit emri gerçekleşmeyecek ya da çok az bir kısmı gerçekleşecektir. |
Ani fiyat hareketlerinde yüksek fiyat ve miktarın gerçekleşmesi gecikebilir. Bu nedenle kişinin belirlediği strateji dışında bir hareket gerçekleşebilir. |
Sık Sorulan Sorular
Hisse Senedi Alırken Hangi Emir Tipleri?
Hisse senedi satın alırken limit fiyatlı emirler, piyasa emirleri, piyasadan limite emirler, dengeleyici emir, orta nokta piyasa emirleri ve orta nokta limit emirleri kullanılabilir.
Stop ve Limit Nedir?
Stop bir pozisyonun kapanmasını ifade ederken limit belirlenen bir fiyatta alım ya da satımın gerçekleşmesini ifade eder.
Ayrıca aşağıya Reis Borsa tarafından yüklenen bir eğitim videosunu bırakıyoruz. Borsa ile ilgili güncel tüyolar için kendisinin kanalına abone olmayı unutmayınız.
Yorum gönder