Makine Mühendisliği Maaşı

makine mühendisliği maaş

Makine mühendisliği maaş ne kadar, makine mühendisliği bölümü mezunları ne iş yapar, makine mühendisliği iş imkanları nasıldır? Makine mühendisliği ile ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevapları bu yazımızda mevcut.

Makine Mühendisliği Nedir?

Makine mühendisliği hem kamuda hem de özel sektörde üretim safhasında görev yapan bir meslek grubudur. Mühendislik dalları arasında en geniş görev tanımına sahip olan makine mühendisliği makinelerin tasarımları, üretilmesi, onarımı ve çalıştırılmasında görev yapar.

makine mühendisliği ne iş yapar
makine mühendisliği ne iş yapar

Makine mühendisi olarak çalışan kişiler genellikle organize sanayi bölgelerinde çalışır. Bu alanlarda üretimin devamlılığını sağlamak için vardiya sistemleri ile makinelerin başında kalır. Eğer mesai saatleri içerisinde makinede herhangi bir aksaklık ortaya çıkarsa bu sorunların kısa süre içerisinde tamir edilmesini sağlar.

Öte yandan sanayi sektöründe kullanılacak makinelerin üretiminde de önemli bir yere sahiplerdir. Motor ve yardımcı elemanların tasarlanması, verimliliğinin sağlanması ve üretiminde en ön safhada yer alırlar.

Makine Mühendisleri Ne İş Yapar?

Bir makine mühendisinin tek işi kendisine emanet edilen makinedir. Bu noktada makine mühendislerinin başlıca görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Makinelerin onarımının sağlanması, herhangi bir bozulma durumunda yedek parça temini vb. konularda görev alması
  • Çalışır durumda olan makinelerin bakımı ve güvenliliğinin sağlanması
  • Makine tasarımları
  • Makine verimliliğinin sağlanması
  • Diğer mühendislik dalları ile iş birliği yapmak

Makine Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm?

Makine mühendisi olmak isteyen bir kişinin üniversitelerde okutulan makine mühendisliği bölümüne gitmesi gerekir. Bu bölüm üniversitelerde mühendislik fakültelerinde okutulur ve 4 yıllık bir eğitim süresine sahiptir. Eğer öğrenci yabancı dil eğitimi de alacaksa eğitim süresi 5 yıla kadar uzar.

4 yıllık makine mühendisliği bölümünde mukavemet ve statik gibi ortak derslerin yanı sıra hidrolik makineler, motor elemanları, içten yanmalı motorlar, makine teorisi ve dinamiği gibi dersler verilir. Öğrenciler bu dersleri başarılı olarak verdikten sonra makine mühendisi unvanı ile mezun olur.

Makine Mühendisliği İş İmkanları

Makine mühendisliğinin iş imkanları biraz tartışmalıdır. Çünkü yeni mezun makine mühendislerinin sayısı son 10 yıl içerisinde büyük oranda artış gösterdi.

Yeni mezun olan bir makine mühendisinin iş bulması oldukça zordur. Firmalar nitelikli eleman aradığı için özellikle özel sektörde makine mühendisliği yapacak kişilerin alanında uzmanlaşmış olmasını istiyor.

Eğer bir makine mühendisi kolayca iş bulmak istiyorsa o alanda kendini geliştirmeye devam etmelidir. Bu noktada yüksek lisans eğitimi almak ya da yurt dışında güncel teknolojiler ile eğitim almak etkili olabilir.

makine mühendisliği maaş
makine mühendisliği maaş

Makine Mühendisliği Maaş [year] Ne Kadar?

Geldik yazımızın en dikkat çekici yerine. [year] yılında makine mühendisliği maaşları ne kadar?

Makine mühendisleri hem kamuda hem özel sektörde hem de yurt dışında çalışabildikleri için aldıkları maaşlar da farklılık gösteriyor. Biz de bu nedenle makine mühendisi maaşları için 3 farklı başlık açmak istedik.

Kamuda Makine Mühendisliği Maaşları

Kamuda çalışan makine mühendislerinin maaşı ortalama 12 bin TL olarak belirlenmiştir. Kamu, makine mühendisliği maaşlarını belirlerken unvanın yanı sıra derece ve evlilik durumu gibi faktörleri göz önünde bulundurmuştur.

Özel Sektörde Makine Mühendisliği Maaşları

Özek sektörde makine mühendisleri genellikle asgari ücret ile işe başlar. Özellikle yeni mezun deneyimsiz makine mühendisleri asgari ücretten en fazla 1000 TL civarında fazla maaş alır. Bu da aylık 9 bin TL’yi geçmez.

Eğer bir makine mühendisi alanında uzmanlaşmış ise ve köklü bir firmada çalışıyorsa aylık maaşı 26 bin TL’ye kadar artış gösterebilir. Yani özel sektörde bir makine mühendisi ne kadar deneyimli ise o kadar fazla maaş alır.

Yurt Dışında Makine Mühendisliği Maaşları

Buraya kadar anlattıklarımız ülkemizdeki makine mühendisi maaşlarıydı. Peki yurt dışında makine mühendisi maaşları ne kadar?

Yurt dışında ortalama maaş yıllık 45 bin dolar civarındadır. Bu rakam çalışılan ülkeye ve projeye göre bir miktar artış gösterse de ortalama olarak bu seviyelerdedir.

Makine mühendisliği maaş miktarı [year] yılında bu şekildeydi. Eğer bir makine mühendisi olarak kolayca iş bulmak istiyorsanız ve yüksek maaşlar kazanmak istiyorsanız bu alanda kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz.

Sık Sorulan Sorular

Makine mühendisi işsiz kalır mı?

Makine mühendislerinin işsiz kalma olasılıkları yüksektir.

Makine mühendisleri nerelerde iş bulur?

Makine mühendisleri genel olarak gıda, tekstil ve kimya sanayilerinde iş bulur.

Makine mühendisi hangi sektöre girer?

Makine mühendisleri bütün sektörlerde iş bulabilir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Çevre Mühendisi Maaşları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!