Mübaşir Maaşları
Mübaşir maaşları ne kadar, mübaşir olarak görev yapanlar hangi bölümden mezun, Adalet Bakanlığı bünyesinde iş bulabilmek kolay mı? Merak ettiğiniz bütün soruların cevabı bu içeriğimizde!
Mübaşir Nedir?
İçerik Rehberi
Mübaşirler Adalet Bakanlığı tarafından istihdam edilen, kamu personeli olarak çalışan kişilerdir. Mahkemelerde görev alan mübaşirlerin başlıca görevleri davalıları ve davacıları mahkeme salonuna çağırmaktır.
Mübaşirlere aynı zamanda çağrıcı adı da verilir. Görev yerleri mahkeme salonları olan bu kişiler hâkim tarafından içeri girilmesi istenen kişileri içeri çağırır, mahkeme salonlarında disiplini sağlar ve duruşma dosyalarını takip ederler.
Mübaşir Ne İş Yapar?
Bizler her ne kadar mahkeme önlerinde çağrıcı olarak görev yapan kişilere mübaşir desek de bu kişilerin başka görevleri de vardır. Mübaşirlerin başlıca görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Dava esnasında konuşacak davalıların, davacıların ve tanıkların ayakta ifade vermesini sağlamak
- Karar esnasında mahkeme salonunda bulunan kişileri uyarmak ve onları ayağa kaldırmak
- Davanın ileri bir tarihe alınması durumunda bunu yazılı belge haline getirerek davalılara ve davacılara bildirmek
- Kapalı duruşma olduğunda içerinin gizliliğini sağlamak
- Yazı işleri müdürü tarafından verilen görevleri yerine getirmek
- Dosyaların arşive gönderilmesi ve arşivden dosya alınmasında görev almak
- Daire başkanları tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek
- Postalar ve zimmetli eşyalar ile ilgili çalışmalar yapmak gibi işlerden mübaşir sorumludur.
Mübaşir ne iş yapar sorusuna da cevap verdiğimize göre mübaşir eğitimi, mübaşir alımı ve alım ilanları hakkında konuşabiliriz.
Mübaşir Olmak İçin Hangi Bölüm?
Mübaşir olmak için belirli bir bölümü okumak ya da herhangi bir sertifikaya sahip olmak gerekmiyor. Lise, ön lisans ve lisans mezunu olan herkesin mübaşir olma şansı vardır.
Mübaşir kadrosu Adalet Bakanlığı tarafından yılın belirli dönemlerinde açılır ve personel alımı ilanları yayınlanır. Eğer kişi mübaşir olarak çalışmak istiyorsa KPSS sınavına girmeli ve en az 70 puan almalıdır.
Başvuru yapan kişiler Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü mülakat sınavlarına tabii tutulur. Bu sözlü sınavda genel hukuk bilgisi, matematik, tarih, coğrafya, mantık ve kalem mevzuatı gibi konularda sorular yöneltilir.
Sözlü mülakatı da geçen kişiler Adalet Bakanlığı tarafından ülkenin farklı noktalarına atanırlar. Mübaşir olan kişiler devlet memuru olarak çalışırlar ve bütün kamu hak ve imkanlarından faydalanırlar. Mübaşirler aynı zamanda Adalet Bakanlığı bünyesinde çalıştıkları için ekstra imkanlara da sahiptir.
Mübaşir Olmak Kolay Mı?
Bir adalet sarayında aynı anda çok fazla dava görüşülmediği için özellikle küçük şehirlerde çok fazla mübaşire ihtiyaç duyulmaz. Aynı zamanda emekli olan mübaşir sayısı da oldukça azdır. Bu nedenle de her yıl yapılan Adalet Bakanlığı atamalarına baktığımızda ortalama 500 kadar mübaşirin atandığını görüyoruz.
Mübaşir olmak isteyen binlerce lise, ön lisans ve lisans bölümü mezununun olduğunu göz önünde bulunduracak olursak bu işin o kadar da kolay olmadığını söyleyebiliriz. Öyle ki sözlü sınavda bu başvuruların bir kısmı elense dahi çok fazla rakip söz konusu. Eğer kişi mübaşir olma yolunda emin adımlarla ilerlemek istiyorsa KPSS sınavından daha çok sözlü mülakat sınavına yönelik çalışmalar yapmalıdır.
Mübaşir Maaşları [year] Yılında Ne Kadar?
Geldik yazımızın en önemli yerine. Mübaşirler ne kadar maaş alıyor?
Mübaşirler yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştıkları için maaş miktarı hemen hemen aynıdır. Şu an bir mübaşirin maaşı ortalama 9.500 lira civarında. Mübaşirin görev süresi arttıkça aldığı maaş da bir miktar artış gösterir.
Mübaşir maaşları ne kadardır konulu bu yazımızın sonuna geldik. Eğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan diğer meslek üyelerinin aylık kazançlarını merak ediyorsanız paylaştığımız diğer içeriklere göz atabilirsiniz.
Yorum gönder