Müsteşar maaşı ne kadar, müsteşar ne iş yapar, müsteşar maaşları ne kadar oldu? Aradığınız bütün soruların cevapları bu yazıda.
Müsteşar Nedir?
İçerik Rehberi
Müsteşarlar kamu görev yapan üst düzey yetkililerdir. Bakanlıklarda ve bakanlığa bağlı kamu teşkilatlarında faaliyet gösteren bu kişiler ilgili bakanlık içerisinde bakandan sonraki en üst düzey çalışandır.
Müsteşarlar yalnızca kamuda görev alırlar. Bu nedenler normal bir devlet memurunun sahip olduğu yıllık izin, kıdem tazminat ve özlük hakları gibi bütün haklara sahiptir. Aynı zamanda müsteşarlık konumu bir devlet memurunun gelebileceği en yüksek konumdur.
Müsteşarların bakanlardan sonra yetki düzeyi en yüksek olan kişiler arasında olması nedeniyle devlet yönetiminde önemli bir yere sahiptir. Devlet işlerinde bakanlar kadar etkili olmasalar da kendileri de danışmanlık, denetleme vb. süreçlerde görev aldıkları için devlet yönetiminde dolaylı olarak az da olsa etkiye sahiptirler.
Müsteşarlar ilgi alanları fark etmeksizin bütün bakanlıklarda görev alabilirler.
Öte yandan; vali, kaymakam, büyükelçi ve yazı işleri müdürü maaşları sayfalarını inceleyebilirsiniz.
Müsteşar Ne İş Yapar?
Müsteşarların bakanlardan sonra en yüksek düzeydeki yöneticiler olduklarını söylemiştik. Buradan da anlayabileceğiniz üzere müsteşarların görevleri bağlı oldukları bakanlıkta ve bu bakanlığa bağlı kurumlarda yöneticilik yapmaktır.
Bakanlar görev yerinde olmadığı takdirde o bakanlığın yöneticisi olarak müsteşarlar faaliyet gösterir. Bu kişilerin bakanlık kurumlarında yerine getirdiği görevler ve sorumluluklar şu şekilde sıralanabilir;
- Bakanlık ve kurumlarıyla ilgili mekân planlamaları yapmak
- Yapı işlerini yönetmek
- Destek ve yardım hizmetlerinin takibini yapmak
- Kamudaki mesleki yeterliliklerin değerlendirilmesini yapmak
- AB ve üyeleri ile ilişkileri düzenlemek, koordinasyon halinde olmak
- Bağlı oldukları bakanlığın kurumlarındaki bütçeyi ve kaynakları denetlemek, rapor tutmak ve takibini yapmak
- Baskın denetimleri yapmak
- Bakanlıkta çalışan kişilerin yasalara ve yönetmeliklere uymalarını sağlamak
- Basın faaliyetlerini düzenlemek
- Halka ilişkiler alanında yapılacak çalışmaları denetlemek
Müsteşar Olmak İçin Hangi Bölüm?
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki müsteşar olmak için belirli bir bölümü okuma gibi bir şart yoktur. Ancak bazı bölümlerden mezun olan kişilerin müsteşar olmaları biraz daha kolaydır. Ne demiştik? Müsteşarlar da birer devlet memurudur.
Şu anki koşullarda 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim veren Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler vb. fakültelerin bölümlerinden mezun olan kişiler KPSS sınavına girip İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başlarlarsa müsteşar olma şansları daha yüksektir.
Bununla birlikte Hukuk, Tıp vb. prestijli fakültelerden mezun olan kişiler de diğer bakanlıklara atanarak kendilerini geliştirirlerse müsteşar olmaya hak kazanabilirler.
Müsteşar Çalışma Alanları
Müsteşarların çalışma alanları bakanlıklar ve bakanlığa bağlı kurumlardır. Genellikle görevleri yurtiçinde olan bu kişiler başka görevler için yurt dışı görevlerine de çıkabilirler.
Müsteşarlar her ne kadar yönetici konumunda olsalar da sürekli dolaşım halindedirler. Denetimlerde ve takiplerde en ön planda olmak zorunda oldukları için mesailerin büyük bir bölümünü bakanlık dışında geçirirler.
Müsteşar Maaşı 2024 Yılında Ne Kadar?
Müsteşar maaşları ne kadardır, müsteşar memur emeklileri ne kadar oldu, müsteşar olan memurların maaşına zam yapıldı mı? Sizler için bütün bu soruların cevaplarını inceledik.
Yaptığımız araştırmalar sonucunda 2024 itibariyle ortalama bir müsteşar maaşının 45 bin TL civarında olduğunu fark ettik. Aralık ayı enflasyon rakamlarının belirlemesi ve enflasyon oranlarına göre zam yapılmasıyla birlikte müsteşar maaşlarında da gözler görülür bir artış yaşandı.
Müsteşar emeklilerinin maaşları hakkında net bir rakam vermek mümkün değil. Kişinin müsteşarlık görev süresine göre emeklilik maaşı değiştiği için net bir maaş bilgisi veremiyoruz.
Müsteşar maaşı ne kadar sorusuna yanıt bulmaya çalıştık. Diğer kamu personellerinin ne kadar aylık aldığını öğrenmek istiyorsanız önerilen diğer içeriklere göz atabilirsiniz.
No Comment! Be the first one.