Noter Nasıl Olunur

Noter Nasıl Olunur, Noter Memuru Nasıl Olunur

Noter nasıl olunur? Noter ne iş yapar? Noter katibi nasıl olunur? Noterlik belgesi nasıl alınır? Bu soruların cevaplarını ve noterlikle ilgili merak ettiğiniz hususları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

[year] Yılında Noter Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Noter olmak için hukuk fakültesi mezunu olmak ve noterlik belgesi almak gerekiyor. Bu iki önemli şartın yanında sağlanması gereken farklı şartlar da bulunuyor. Bunların tamamını sağlayanlar, Adalet Bakanlığına başvuru yaparak noterlik stajını yapmalıdır. Stajını da başarı ile tamamlayanlar noter olarak görev yapabilir.

Noter Nasıl Olunur
Noter Nasıl Olunur

Noter olma şartlarını sağlasanız dahi bir bölgede noter açabilmeniz için bakanlığın onayını almanız gerekiyor. İlgili mevzuat gereğince hangi bölgede ne kadar noterin aktif olarak faaliyet göstereceği bellidir. Eğer noter olmak istediğiniz bölgede yeteri kadar noter var ise bunlardan birisinin faaliyetlerini sonlandırmasını beklemelisiniz. Aksi takdirde yaptığınız başvurular kabul edilmez.

İlginizi çekebilir: noter maaşları ne kadar, noter katibi ne kadar alıyor?

Noter Katibi Nasıl Olunur?

Noter katibi olmak için en az lise ve dengi okullardan mezun olmanız gerekiyor. Bu şartı sağlayanlar bir noterin yanında en az 6 ay çalıştıktan sonra noter katibi olarak görev yapabilir.

Noter katipleri devlet memuru değildir. Noterlik, ilgili mevzuatlara göre faaliyet gösteren bir kurumdur, buna karşın resmi bir devlet kurumu olarak kabul edilmemiştir. Bundan dolayı noter katipleri de devlet memuru olarak kabul edilmezler.

Katipler, noterlik içerisindeki yazı işleri ile ilgilenirler. Yaptıklarından hem kendileri hem de noterler sorumludur.

İlginizi çekebilir: noter aslı gibidir ücreti ne kadar?

Noter Memuru Nasıl Olunur?

Noter memuru olmak için hukuk fakültesinden mezun olmanız ve avukatlık stajınızı tamamlamanız gerekiyor. Bunun ardından ise Adalet Bakanlığına başvuru yapılacak noterlik belgesi almanız isteniyor. Bahsedilen şartları sağlayan adaylar noter olarak görev yapabilir.

Her ne kadar noter memuru ifadesi kullanılsa da, noterler devlet memuru değildir. Resmi devlet dairesi olarak kabul edilmediğinden burada çalışanlar memur değildir.

Noter Nasıl Olunur, noter katibi nasıl olunur
Noter Nasıl Olunur, noter katibi nasıl olunur

Noterde Nasıl Memur Olunur?

Noterde memur olmak için en az lise mezunu olunması ve bir noterin yanında en az 6 ay çalışılması gerekiyor. Bu şartları sağlayanlar noterin yanında çalışabilir. Bahsedilen meslek noter katipliği olarak isimlendirilir. Klasik anlamdaki devlet memurluğu değildir. Bundan dolayı ikisinin birbirine karıştırılmaması gerekir. Noter çalışanı memur mu sorusunun cevabı bu şekildedir.

Noterde katip olmak isteyenlerin hukuk fakültesi mezunu olması gibi bir şart bulunmuyor. Lise mezunları dahi bu pozisyon için başvuru yapabilir. Yayınlanan iş ilanları takip edilerek başvura yapabilir ve mülakatı geçerek noterde çalışmaya başlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: noter vekalet ücreti ne kadar? Ayrıca katip maaşları ne kadardır sorusunun cevabını da merak edebilirsiniz.

Noter Olma Şartları Aşağıdaki Gibidir;

Noter olma şartları, noter olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özelliklerdir. Noter olma şartları şu şekilde sıralanabilir;

  • Hukuk fakültelerinden mezun olmak
  • Avukatlık stajını tamamlamak
  • Noterlik belgesi almak
  • 23 yaşını doldurmuş, 50 yaşını doldurmamış olmak
  • Yüz kızartıcı suç işlememek
  • Adli sicili temiz olmak
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmış olmamak
  • Noterlikten men edilmemiş olmak

Burada belirtilen gerekli şartları taşıyan adaylar Adalet Bakanlığı tarafından verilen ilanları takip ederek noterlik için başvuru yapabilirler.

Noter olmak için hukuk fakültesi mezunu olmak, avukatlık stajını tamamlamak ve noterlik belgesini almak gerekiyor. Bunların haricinde istenen şartlar hemen her işe alımda istenen şartlardır ve sağlanması oldukça kolaydır.

Noter Olmak İçin Hangi Üniversite?

Noter olmak isteyenlerin hukuk fakültesi mezunu olması gerekiyor. Bunun haricindeki bölümlerden mezun olanlar noterlik için başvuru yapamıyor. Yurtdışında yer alan ve denkliği YÖK tarafından kabul edilen hukuk fakültesi mezunları noter olabilir. Ancak bu durumda olanların başvuru esnasında denklik belgesini ibraz etmesi gerekiyor.

Noterlik Stajına Kabul Edilebilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Noter stajı için başvuru yapacak adayların hukuk fakültesi mezunu olması ve noterlik için gerekli şartları taşıması isteniyor. Bu şartlardan öne çıkanlar;

  • 23 yaş ile 50 yaş arasında olmak
  • Hukuk fakültesi mezunu olma
  • Adli sicili temiz olma
  • Kamu haklarından mahrum edilmeme
  • Memuriyetten ihraç edilmeme

Sıkça Sorulan Sorular

Son olarak, merak edenler için yazı işleri müdürü maaşını anlattığımız sayfamızı incelemeniz için linki buraya bıraktık.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Uzman Çavuş Nasıl Olunur

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!