Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur

Öğretim görevlisi nasıl olunur? Öğretim görevlisi olma şartları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve öğretim görevlisi olmaya dair diğer ayrıntıları sizler için derledik.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Öğretim görevlisi olmak için lisans programından mezun olduktan sonra ALES’te (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) başarılı olunmalıdır. Bu sınavdan başarılı olan adaylar üniversitelerin açmış oldukları kadrolara başvuru yapabilir. Adayların yapmış oldukları başvurular öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına açıktan veya naklen yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte yer alan maddelere göre gerçekleştirilir.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur
Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur

Üniversitede Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur [year]?

Üniversite öğretim görevlisi olmak için gerekli şartları sağlamak ve boş olan kadrolar için başvuru yapmak yeterlidir. İstenen şartları taşıyan adaylar üniversitelerde oluşturulan bir komisyon tarafından yazılı ve sözlü sınava alınır. Bu sınavlarda başarılı olan adaylar öğretim görevlisi olarak ilgili kadroya atanır.

Öğretim görevlisi olmak için lisans mezuniyetinin ardından ALES ve YDS sınavlarına girilmelidir. Bu sınavlardan yeterli puanı alan adaylar diğer şartları da sağlamaları durumunda mülakat için davet edilir. Mülakatı da başarılı bir şekilde geçenler öğretim görevlisi olarak atanırlar. Öğretim görevlisi kadroları bulunan üniversiteler bu kadrolar için farklı şartlar arayabilir. Birçok üniversite ALES ve YDS puanı istiyor. Bunun yanında tezli yüksek lisans yapmak veya doktora yapmak gibi şartlar arayan üniversiteler de vardır. Dolayısıyla öğretim görevlisi olmak için izlenecek yol üniversitelere göre değişebilir.

İlginizi çekebilir: Araştırma görevlisi nasıl olunur?

Üniversite de Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Üniversite de öğretim görevlisi olmak için lisans eğitimini tamamlayan adayların ALES’e girmesi gerekiyor. İstenen ALES puanı veya daha üzerinde bir puan alan adaylar öğretim görevlisi kadroları için başvuru yapabilir. Şartları sağlayan adaylar sözlü mülakata davet edilir. Mülakatı da başarı ile geçenler öğretim görevlisi olarak atanır.

Üniversitelerde ders vermek öğretim görevlilerinin temel görevlerinden birisidir. Kendi alanlardaki fakültelerde dekanlar tarafından kendilerine verilen derslere girerler. Bunun dışında bilimsel araştırmalar yapmak ve makale yazmak için sorumlulukları vardır. Ayrıca öğretim görevlileri üniversitelerdeki programlara başkanlık edebilir veya ilgili komisyonda yer alabilir.

Paramedik Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Paramedik öğretim görevlisi olmak için bu alanda lisans eğitimi almak veya yüksek lisans yapmak gerekiyor. Bu şartı sağlayan adaylar alacakları yüksek ALES puanı ile açılan kadrolara başvuru yapabilir. İlgili işlemden sonra uygun olan adaylar sözlü sınav için davet edilecektir. Sözlü sınavı da başarılı bir şekilde geçen adaylar paramedik öğretim görevlisi kadrosuna atanır.

Paramedik öğretim görevlisi olmak için izlenecek yoldaki tek fark adayın bu alanda eğitim almış olma zorunluluğudur. Açılan kadrolara göre bazen lisans eğitimi, bazen de lisans ve yüksek lisans eğitiminin bu alanda olması istenebilir.

Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Yarı zamanlı öğretim görevlisi olmak için istenen şartların sağlanması durumunda ilgili kadrolar için başvuru yapılabilir. Yarı zamanlı öğretim görevlileri adından da anlaşılacağı gibi yarı zamanlı olarak üniversitelerde ders verir. Haftada en az 20 saat veren öğretim görevlileri yarı zamanlı olarak kabul edilir. Yarı zamanlı öğretim görevlileri üniversitede ders vermek dışında kendi özel işlerini de yapabilir.

İlginizi çekebilir: Akademisyen nasıl olunur?

Psikoloji Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Psikoloji öğretim görevlisi olmak için adayların öncelikle psikoloji bölümünden mezun olması gerekiyor. Psikoloji mezunu olanlar, ALES’e girerek açılan kadrolar için başvuru yapılabilir. Gerekli şartları taşıyan adaylar sözlü sınava alınır. Sözlü sınavı da başarı ile geçenler için son olarak arşiv taraması ve güvenlik soruşturması yapılır. Bütün bu aşamalar sonunda, ilgili kişi öğretim görevlisi kadrosuna atanır.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Sivil havacılık kabin hizmetleri öğretim görevlisi olmak için ilk olarak bu bölümden mezun olunması ve daha sonra da yine bu alanda yüksek lisans yapılması gerekiyor. Bahsedilen şartları sağlayan adaylar ALES’e girerek meslek yüksekokullarının açtığı kadrolara başvuru yapabilir. Başvuru sonrasında yapılacak sözlü sınavı da kazananlar, öğretim görevlisi olarak görev yapmaya başlayabilir.

Yüksek Lisanstan Sonra Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

Yüksek lisanstan sonra öğretim görevlisi olmak için açılan öğretim görevlisi kadrolarına başvuru yapmak yeterlidir. Ancak başvuru öncesinde, istenen şartların tam olarak sağlandığından emin olunmalıdır. Aksi durumda, başvurular kabul edilmeyecektir.

Üniversitede ve Paramedik Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur
Üniversitede ve Paramedik Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur

Öğretim Görevlisi Olmak İçin Şartlar

Öğretim görevlisi olmak için adayların sağlaması gereken bazı şartlar vardır. Bu noktada öne çıkan nokta, ALES sınavıdır. Adayların ALES sınavında belirlenen taban puanı geçmeleri istenir. Ancak bunun haricinde de farklı şartlar olduğu unutulmamalıdır. Öğretim görevlisi olmak için gerekli olan şartlar şunlardır:

  • Belirlenen taban ALES puanı üzerinde puan almak
  • Üniversitelerin yaptığı sözlü sınavı kazanmak
  • İstenen diğer şartları sağlamak

Üniversiteler, öğretim görevlilerini bu alandaki ilgili mevzuata göre alır. Mevzuatın izin verdiği ölçüde şartları kendileri belirler. Burada yer alan şartlar her üniversite tarafından istenir. Ancak bunlara ek olarak; YDS puanı, tezli yüksek lisans yapma gibi ekstra şartların da yerine getirilmesi istenebilir.

Sık Sorulan Sorular

Öğretim Görevlisi Olmak İçin Yüksek Lisans Şart Mı?

Öğretim görevlisi olmak için yüksek lisans yapmak gerekiyor. 2020 yılında yapılan düzenleme ile meslek yüksekokullarındaki uzmanlı alanında bulunan kadrolar haricindeki tüm öğretim görevlisi kadroları için tezli yüksek lisans zorunlu hale getirilmiştir. Bu şartı sağlamayan adayların başvuruları kabul edilmiyor.

Üniversitede Öğretim Görevlisi Olmak İçin Ne Yapmalı

Üniversitede öğretim görevlisi olmak için ALES’ten yüksek puan alınması ve ilgili kadro için istenen diğer şartların sağlanması gerekiyor. Yapılacak başvuru sonrasında girilecek olan sözlü sınavdan geçen adaylar öğretim görevlisi olarak göreve başlayabilir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 0 Anlık Puan: 0]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   KYK Memur Maaşları

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!