Özel güvenlik maaşları, güvenlik sektöründe çalışan profesyoneller ve bu alanda kariyer yapmayı düşünenler için oldukça önemli bir konudur. Bu yazımızda, özel güvenlik maaşlarının belirlenmesinde etkili olan faktörleri, sektördeki genel eğilimleri ve mevzuata dayalı düzenlemeleri detaylı olarak inceleyeceğiz. Aynı zamanda, maaşların coğrafi konum, deneyim, eğitim ve çalışma koşullarına göre nasıl değiştiğine dair bilgiler sunarak, özel güvenlik görevlileri ve bu alanda çalışmayı düşünenler için değerli bir rehber hazırlayacağız. Eğer özel güvenlik maaşları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sektördeki beklentilerinizi doğru şekilde yönlendirmek istiyorsanız, bu yazımızı okuyarak başlamalısınız.
Özel Güvenlik Maaşları 2024
İçerik Rehberi
Özel güvenlik maaşları, 16.000 TL ile 17.000 TL arasında değişiyor. Bu değişimin temel nedeni ise görev yapılan yer ve güvenlik görevlisinin evli ve çocuk sahibi olma durumudur.
Bilindiği gibi özel güvenlikler farklı kurum ve kuruluşlarda görev yaparlar. İşte bu kurum ve kuruluşların fiyat politikası alınan maaşları etkiliyor. Aldıkları maaş, kuruma bağlı olarak bazen asgari ücrete kadar düşerken bazen de daha yüksek seviyelere çıkabiliyor.
Özel güvenlik görevlisi maaşları belirlenirken kişinin deneyimi ve eğitimi dikkate alınıyor. Bunun yanında daha önceki görev yerleri, beklentileri ne ölçüde karşıladığı ve benzeri unsurlara bağlı olarak maaşlar değişiyor. Ayrıca silahlı veya silahsız olmaları da oldukça önemlidir. Burada bahsedilen unsurlar ve benzerlerine göre farklılık meydana gelebilir. Dolayısıyla sizlerle sadece ortalama rakamları paylaşabiliyoruz.
Özel şirketlerde ve benzeri alanlarda görev yapabilen güvenlik görevlileri farklı oranda maaş alabiliyorlar. Bazen maaşları asgari ücret üzerinden hesaplanır, bazen de asgari ücretten daha yüksek rakamlar alırlar.
Silahlı Güvenlik Maaşları 2024
Silahlı güvenlik maaşları; 16.500 TL ile 19.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Silahsız güvenlik görevlilerine göre maaşları daha yüksektir. Bunun temel nedeni ise sizin de tahmin edebileceğiniz gibi silahlı olmalarıdır.
Silahlı güvenlik görevlileri gerekli durumlarda silahlarını kullanma yetkisine sahiptir. Bu durum daha riskli noktalarda görev yapmalarına imkan veriyor. Alınan bu yüksek risk maaşlara da yansıyor.
Silahsız özel güvenlikler ise nispeten daha risksiz alanlarda görev yaparlar. Böyle yerlerde görev yapanların temel işlevi oradaki genel işleyişin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamaktır. Örneğin; hastanelerin belli bölümlerinde görev yapan silahsız güvenlik görevlileri hastaların işleyişi bozmalarını engelliyor. Düzgün bir şekilde sıra olmalarını sağlar ve gerektiğinde onları bilgilendirir ve yönlendirir. Aslında güvenliği insanlara yardım ederek sağladıkları dahi söylenebilir.
Güvenlik Korucu Maaşları 2024
Güvenlik korucu maaşları; 15.822 TL’dir. Ancak çıkılan görev ve ek tazminatlar ile bu rakam biraz daha yükselebiliyor. Normalde güvenlik korucuların maaşları asgari ücrete endeksliydi. Ancak asgari ücrete 2024 yılı başında yapılan %21’lik zammın ardından bu durum değişti. Böylece korucu maaşları ile asgari ücret ayrıştı.
Son yapılan zam ile birlikte asgari ücret 15.825 TL oldu. Korucu maaşları ise 15.822 TL ile asgari ücretin altındadır. Maaşların asgari ücrettin altında olması birçok kesim tarafından tepki çekiyor. Yakın zamanda yapılacak düzenleme ise maaşların bir miktar arttırılacağı tahmin ediliyor.
Emekli korucuların maaşı ise 12.500 TL civarındadır. Geçtiğimiz yıl emekli maaşları 12.300 TL seviyesindeyken yapılan 400 TL üzerindeki zam ile birlikte en düşük emekli maaşı 12.500 TL’nin üzerine çıkmıştır.
Güvenlik görevlileri nispeten daha risksiz bir görev üstleniyorlar. Ancak korucular direkt olarak terör ile silahlı mücadeleye katılıyor. Bölgeyi çok iyi bildiklerinden dolayı operasyona katılan askerlere rehberlik yapıyorlar. Bunun dışında terörün kendi köylerinden uzak durmalarında etkin olarak rol alıyorlar. Bütün bunlardan dolayı güvenlik korucularının klasik anlamdaki güvenlikçilerden farklı olduğunun unutulmaması gerekiyor.
İlginizi çekebilir:
Sahil Güvenlik Maaşları 2024
Sahil güvenlik maaşları 17.000 TL ile 19.000 TL arasında oluyor. Ancak burada maaşları etki eden unsurların etkileri daha yüksektir. Özellikle görevlilerin rütbeleri maaşları ciddi anlamda etkiliyor. Örneğin; sahil güvenlik memurları 17.000 TL civarında maaş alırken, Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde subay olarak bu görevi yapanlar 18.000 TL’den daha fazla maaş alabiliyorlar.
Sahil güvenlik her ne kadar komutanlık olsa da Genelkurmay Başkanlığı’na değil İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Komutanlık bünyesinde görev yapacak personeller için farklı dönemlerde alımlar yapılıyor. Burada rütbeli olarak görev yapabilmek için harp okullarından mezun olunması gerekiyor. Bunun dışında liseden sonra Milli Savunma Üniversitesi mezunu olarak da subay olmak mümkündür. Subay olduktan sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görev yapılabiliyor.
Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı olarak çalışan sahil güvenlik ekipleri sahillerin güvenliğinden sorumludur. Genellikle denizlerde görev yaparlar. Kaçak göçmenlerle mücadelede etkin bir şekilde rol alırlar.
Siber Güvenlik Uzmanı Maaş 2024
Siber güvenlik uzmanı maaşları; 17.000 TL ile 19.000 TL arasında değişiyor. Devlet kurumlarında bilgi işlem memuru pozisyonunda görev yapabilirler. Devlet memuru olduklarında alacakları maaşlar kıdem ve dereceye bağlı olarak değişiyor.
Siber güvenlik uzmanı denildiği zaman akla hemen bilişim güvenliğini sağlayan uzmanlar geliyor. Evet, aslında temel görevlerinin bilişim güvenliği ile ilgili olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak günümüzde siber güvenlik uzmanları ilgili kurumdaki bilgisayar sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışmasından sorumludurlar.
Siber güvenlik her ne kadar yeteri kadar ciddiye alınmasa da günümüzde çok büyük bir öneme sahiptir. Artık hemen hemen her işlemin internet ortamında yapıldığı bir gerçek. Bankacılık işlemlerinden hastane randevularına kadar her şey bilgisayar sistemleri üzerinden yürütülüyor. Bu durum sistem içerisinde çok önemli bilgilerin bulunmasını sağlıyor. Örneğin; sadece hastane randevu sisteminde dahi milyonlarca kişinin kişisel bilgisi yer alıyor. Veya bir bankanın sisteminde herkesin banka hesap bilgileri ve kredi kartlarına dair bilgiler yer alıyor. Bunlar ancak siber güvenlik uzmanları tarafından korunabilir.
Siber güvenlik uzmanının işlevi sistemde yer alan bilgilerin güvenliği ve sisteme dışarıdan müdahale yapılmasının engellenmesi ile ilgilidir. Böylece bahsedilen verilerin güvenliği sağlanmış oluyor.
Siber güvenlik uzmanı maaş konusu ise kişinin uzmanlığı ve deneyimine bağlı olarak değişir. Bu alanda kendisini ispatlayan ve gerçekten başarılı olan uzmanlar tahmin ettiğinizden çok daha yüksek rakamları kazanabilir.
Kadrolu Güvenlik Görevlisi Maaşları 2024
Kadrolu güvenlik görevlisi maaşları; 16.000 TL ile 19.000 TL arasında değişiyor. Güvenlik görevlileri, ilk göreve başladıklarında daha düşük rakamlar alabiliyor. Ancak zaman içinde deneyim kazandıkları ve kendileri ispatladıklarında maaşları artıyor. Benzer şekilde kadroya geçiş yapıldığında da maaşlar da belirgin bir artış yaşanıyor.
Kadrolu güvenlik görevlisi, devlet kurumlarında görev yapan güvenlikçiler için kullanılan bir ifadedir. Bu kişiler devlet memuru olarak kabul edilmiyorlar. Ancak kamuda görev yapmanın farklı avantajlarından yararlanırlar. Özel güvenlik maaşları sınıfında en iyi kazananlardan birisi de kadrolu güvenlik görevlileridir.
Kadrolu güvenlik görevlisi olabilmek için İŞKUR üzerinden yayınlanan ilanların takip edilmesi gerekiyor. Kamu kurumları güvenlikçi ihtiyaçlarını bu kurum üzerinden karşılamaktadır. Dönemsel olarak yayınlanan ilanlarda istenen şartları sağlıyorsanız başvuru yapabilirsiniz. Muhtemelen başvuru yapan kişi sayısı fazla olacağı için kendi içlerinde bir değerlendirme yapacaklardır. Daha sonra işe kabul edilenler kadrolu güvenlik görevlisi olarak işe başlıyor.
Kadrolu özel güvenlik görevlilerin maaşları enflasyon oranına göre zamlanıyor. Asgari geçim indirimi çocuk parası ve benzeri ek ödemeler de maaşlara ekleniyor.
Özel Güvenlik Görevlileri Ne İş Yapar?
Özel güvenlik görevlileri özel sektörde ve kamu kurumlarında görev yapıyor. Temel görevleri, bulundukları alandaki güvenliği sağlamaktır. Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının oluşturulması temel sorumluluklarındandır. Güvenlik görevlilerinin diğer üstlenmiş olduğu sorumluluklar ise şunlardır;
- Ziyaretçilerin ve çalışanların giriş çıkışlarını kontrol etmek, gerektiğinde bunlara dair kayıtları tutmak
- İş yerine gelen kişilere danışma hizmeti vermek, onları ilgili alanlara yönlendirmek
- Yaşanan güvenlik sorunlarında kameraları incelemek ve konuya ilişkin çözümler üretmek
- Acil durumlarda binanın tahliye edilmesinde görev almak
- Suç işlenmesi durumunda kısa süre içerisinde kolluk kuvvetlerini bu konuda bilgilendirmek
- Görev yapılan alana bağlı olarak üst araması yapmak
No Comment! Be the first one.