Özsermaye Nedir, Özsermaye Hesaplaması Nasıl Yapılır

özsermaye nedir

Bu yazıda finans sektörünün önemli kavramlarından biri haline gelen özsermaye nedir kavramı hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızın devamını okuyarak özsermaye nedir, nasıl hesaplanır ve nelerden oluşur şeklindeki soruların cevabını bulabilirsiniz.

Özsermaye Nedir, Özsermaye Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bir şirketin toplam varlığı, borçları (kredi, vergi vs.) arasındaki fark söz konusu olduğunda özsermaye kavramından bahsedilir. Özsermaye vatandaşlar tarafından çok önemsenmeyen bir kavram olsa da şirket yöneticileri için oldukça kritik bir kavramdır. Şirketler gelecekleri söz konusu olduğu için hemen hemen her türlü kararı bu özsermayeyi göz önünde bulundurarak alır.

özsermaye nedir
özsermaye nedir

Ülkemizde finans sektörü çok keskin sınırlar içerisinde belirlenmiştir. 213 sayılı vergi kanunu içerisindeki 112. madde özsermaye kavramını açıkça belirtmiştir. Bu maddeye göre toplam varlıklar ile toplam borç arasındaki fark miktarı özsermaye olarak adlandırılır. Yani bir şirketin herhangi bir vergi borcu yoksa ya da başka kalemlerde borcu yoksa varlıklarının toplamı özsermaye olarak kullanılır.

Eğer herhangi bir şirketin bir borcu yoksa ve net gelirleri, kaynakları vb. gelir kalemleri varsa ortaya çıkan mali tablo özsermayeyi ortaya koyar. Bu özsermaye kavramı hesaplanırken yıl, ay ve hafta gibi zaman dilimleri göz önünde bulundurularak işlem yapılır.

Özsermaye Nasıl Hesaplanır?

Şirketlerin özsermayesi hesaplanırken farklı kalemler göz önünde bulundurulur. Bunun için hesaplama yapılacak şirketin öz kaynakları ve vadesinin bilinmesi (geçiş yıllar vs.) yeterlidir. Ardından bulunan mali tablolar içerisinde toplama ve çıkarma işlemleri yapıldıktan sonra özsermaye hesaplanabilir.

  1. Şirketin duran varlıkları + şirketin piyasada dönen varlıkları
  2. Uzun vadeli yabanı kaynaklar + kısa vadeli yabancı kaynaklar
  3. Öz kaynaklar (1. ve 2. maddenin toplanmış hali)

Bu şekilde şirketlerin özsermayelerini hesaplamak mümkündür. Ancak bu hesaplama öncesinde şirketin bütün borçlarını (vergi borcu, diğer şirketlere olan borç, kredi borcu vs.) ödemiş olması gerekmektedir. Kısaca şirketin net varlığı özsermayeyi ortaya koyar.

Özsermaye ve Özkaynak Aynı Mıdır?

Yukarıdaki hesaplamada da görüldüğü üzere özkaynak ile özsermaye aynı anlama gelmektedir. Şirketlerin ödemesi gereken yükümlülükler ve diğer bütün borçlar ortadan kaldırıldığı durumda özsermaye ya da bilinen diğer adıyla özkaynak ortaya çıkar.

Özet olarak bir şirketin sergilemiş olduğu performans neticesinde borçlar ve diğer ödeme yükümlülükleri ortadan kalktığı takdirde ortaya çıkan net rakam özsermayeyi ifade eder. Özsermaye hem işletme sahipleri için hem de o işletmeye/şirkete yatırım yapan kişiler için önemlidir. Eğer yatırım yapmak isteyen bir kişi yatırımını hem güvenli bir hale getirmek hem de büyük bir şirkete yapmak isterse o şirketin özsermaye bilgilerine göre karar verebilir.

Özsermaye miktarı yüksek olan şirketlerin hem varlıklarının değerinin çok olduğu hem de borçları nedeniyle ilerleyen vadede sıkıntı çıkarma olasılığının az olduğu ortaya çıkar. Bununla birlikte şirket yönetim kurulundaki bireyler de bu rakamlara göz atarak şirketin ilerleyen günlerde ne gibi bir adım atması gerektiğini belirleyebilir. Şirket yöneticileri özsermaye miktarında azalma olduğunda varlıkların değerinin azaldığını ya da son periyotta borçlarının arttığını anlayabilir. Eğer bu borçlar vergi borcu dışındaki borçlardan oluşuyorsa şirket kâr arttırma yolunda projeler yaratarak özsermaye miktarını arttırmaya yönelik çalışmalar yapar.

özsermaye hesaplaması nasıl yapılır
özsermaye hesaplaması nasıl yapılır

Merak edenler tüketici rantı nedir adlı içeriğimizi ziyaret edebilirler.

Bu yazıda verilen bilgilerin hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım tavsiyesi yatırım danışmanlığı hizmeti veren kurum ve kuruluşlar tarafından verilir. Burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi ciddi mali tabloların ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle temel analiz esnasında özsermaye analizi yapmak isteyen kişiler için verilen bu bilgiler başka amaçla kullanılmamalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Özkaynak Özsermaye Aynı Mı?

Özkaynak ile özsermaye aynı kavramlardır.

Özsermaye Nasıl Hesaplanır Örnek?

Bir şirketin net varlığı 1.000.000 ₺ ödemesi gereken borç miktarı da 100.000 ₺ olsun. Bu durumda o şirketin özsermaye miktarı 900.000 ₺ olur.

Sermaye Mi Büyük Özsermaye Mi?

Sermaye özsermaye içerisinde yer alan bir gruptur. Bu nedenle özsermaye daha büyüktür.

Toplam Özsermaye Nasıl Hesaplanır?

Şirketin tüm varlıklarının değerleri ile yükümlülüğü olan borçlar çıktıktan sonra elde edilen rakam toplam özsermaye rakamını ortaya çıkarır.

Özsermaye Artışı Nedir?

Bir şirketin borçları azaldığında ya da varlıklarının değeri arttığında özsermaye artışından bahsedilir.

Özsermaye Karlılığı Neden Önemli?

Özsermaye karlılığı bir şirketin büyüdüğünün göstergesidir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 3 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Rehinli Araç Satışı Nedir, Nasıl Yapılır

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!