Plywood Fiyatları
Plywood fiyatları, inşaat, dekorasyon ve mobilya sektöründe kullanılan bu çok yönlü malzemenin değerini anlamak isteyen herkesin merak ettiği bir konudur. Plywood, ağaçların ince tabakalar halinde kesilip, farklı yönlere doğru yapıştırılmasıyla üretilen ve geniş bir kullanım alanına sahip olan dayanıklı bir ahşap ürünüdür. Bu yazımızda, plywood çeşitlerini, kalite farklılıklarını ve bu farklılıkların fiyatları üzerindeki etkisini inceleyerek, projeleriniz için en uygun plywood türünü ve bütçenize en uygun seçeneği nasıl belirleyebileceğinizi anlamanıza yardımcı olacağız.
İnşaat sektöründe büyük bir gelişme olsa dahi yapılarda halen eski tekniklerden faydalanılmakta. Özellikle kalıp hazırlarken, iskele yaparken, çatı kaplama yaparken, parke ve diğer zemin işlerinde halen eski tekniklerden faydalanılıyor.
Bu aşamada çoğunlukla plywood olarak bilinen yapı malzemelerinden faydalanılmakta.
Plywood Fiyatları [year] Yılında Ne Kadar Arttı?
İçerik Rehberi
Plywood geniş yüzeylerde dayanıklı ve esneklik olmayan alanlarda kaplama vs. yapılırken kullanılan bir yapı malzemesidir. İlk olarak 1949 yılında kullanılmaya başlanan bu yapı malzemesi ülkemizde son 10 yıldır çok sık tercih ediliyor.
Günümüzde en çok beton dökülecek kalıplarda, parkede, iç ve dış cephe, çatıda vb. yerlerde kullanılıyor. Çok fazla türü olan bu yapı malzemesi tropik sınıfının bir üyesi olan huş ağacından üretilmekte. Diğer yapı malzemelerine oranla kullanım alanları daha çok olduğundan farklı türlerde üretilmekte.
Özellikle film kaplı, filmsiz plywood ve fenolik film kaplı plywood türleri yapılarda çok sık tercih edilmekte.
Plywood Nasıl Yapılır, Çeşitleri Nelerdir?
Plywood esneklik istenmeyen ancak dayanıklılık istenen yerlerde kullanılır. Bu nedenle üretilirken orman ürünlerindeki dayanıklı ağaçlar sınıfının bir üyesi olan huş ağacı gibi ağaçlardan üretilir. Çünkü huş ağacı gibi ağaçlar esnek olmayan ve dayanıklı olan bir ağaç cinsidir.
Üretim aşamasında talep edilen boyutlarda ve özellikte hazırlanan plywoodlar kullanım gereken yerlerde kullanılır ve sonrasında atık olarak atılır ya da tekrar kullanım gereken yerlerde kullanılır.
Plywood farklı amaçlarla kullanıldığından çok fazla çeşidi vardır. Günümüzde yapı sektöründe kullanılan plywood modelleri rus birch, huş birch, wisa form ve riga plywood modelleridir. Bu çeşitler sıfır olarak temin edilebildiği gibi ikinci el (2. el) olarak da temin edilebilmekte.
Bu noktada bu çeşitleri en çok bünyesinde barındıran firma Pelit Arslan firmasıdır.
İlginizi çekebilir: sunta fiyatları
Plywood Fiyatları [year] Yılı Güncel Listesi
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki çok fazla sayıda plywood çeşidi ve kullanım alanı vardır. Bu nedenle plywood ürünlerinin fiyatları kendi içerisinde çok geniş bir aralıkta fiyatlandırılır. Örneğin 2.el plywood fiyatları kullanılmış olmasından dolayı yeni üretim pelit arslan plywood fiyatları göz önünde bulundurulduğunda çok daha uygundur.
Yine başka bir örnekle filmli plywood fiyatları film kaplı olmayan peri plywood fiyatlarından daha yüksek olabilir.
Plywood fiyatı belirlenirken hangi çeşitte olduğuna dikkat edilir. Genel olarak 2022 senesinde ülkemizdeki plywoodların fiyatları ortalama olarak şu şekildedir;
Plywood Fiyatları [year] | |
Sply Plywood | Fiyatı |
18 mm 250 x 125 cm | 520,00TL |
Sveza Plywood | Fiyatı |
18 mm 250 x 125 cm | 520,00TL |
Odek Plywood | Fiyatı |
18 mm 250 x 125 cm | 520,00TL |
Riga Plywood | Fiyatı |
18 mm 250 x 125 cm | 520,00TL |
Bu fiyatlar plywoodların saf hali için belirlenen fiyatlardır. Uzunluk ve kalınlık gibi değerleri değiştiğinde fiyatlar da değişebilmekte. Aynı zamanda işlendiği zaman ve farklı markalardan üretildiği zaman da da fiyat değişikliği söz konusudur. Örneğin plywood kalıp fiyatları bilinen marka olan peri plywoodların fiyatları piyasadaki diğer plywoodlardan daha ucuz veya daha pahalı olabilir.
İlginizi çekebilir: 1 cm lik sandviç panel fiyatları ne kadar
Plywood Avantajları ve Dezavantajları
Plywood her ne kadar inşa sektöründe önemli bir yapı malzemesi olarak görülse de sağladığı büyük avantajlarının yanı sıra dezavantajları da vardır. Plywood’un sağladığı avantajları ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir,
Avantajları;
- Suya ve sert hava koşullarına dayanıklıdır
- Oldukça ekonomiktir
- İnşaatta çalışanlar için kullanım kolaylığı sağlar
- Doğaya herhangi bir zarar vermez
- Kalıp, çatı, parke, iç ve dış cephe gibi pek çok alanda kullanılabilir
- Geri dönüşüme müsaittir. Tekrar tekrar kullanılabileceği gibi tamamen ağaçtan üretildiği için sonrasında yakıt olarak da kullanılabilir.
Dezavantajları;
- Montaj iyi bir şekilde yapılmazsa yer yer açılmalar görülebilir
- Doğru şekilde kullanılmadığı takdirde yapı sahibinin ekstra bütçe ayırmasına yol açabilir
- Beton kalıbı olarak kullanıldığında pürüzlü bir yüzey oluşursa sıva ce boyama esnasında estetik olmayan bir görünüme neden olabilir.
Plywood fiyatları döviz kurlarına göre farklılık gösterdiğini unutmamanız gerekiyor. Dalgalanan kurlardan dolayı kereste fiyatları etkilendiğinden dolayı birçok ürünlerde zam olabilir. Güncel plywood fiyatları yine sitemizde yer alacak.
Ayrıca, çimento fiyatları sayfamızı da inceleyebilirsiniz.
Yorum gönder