Polis Nasıl Olunur

Polis nasıl olunur

Polis nasıl olunur sorusu, ülkesine ve milletine hizmet etmek isteyen pek çok genç için önemli bir kariyer seçeneğine işaret eder. Türkiye’nin saygın güvenlik güçlerinden biri olan Polis Teşkilatı, şehirlerde ve yerleşim bölgelerinde halkın güvenliğini sağlamak ve suçları önlemekle görevlidir. Bu blog yazısı, Polis Teşkilatı’na katılmak isteyen adaylar için başvuru sürecini, eğitim ve sınavlarını ve bu süreç boyunca dikkate almanız gereken önemli noktaları detaylarıyla ele alır. Başvuru şartlarını, eğitim sürecini ve Polis Teşkilatı’nda kariyer basamaklarını öğrenerek, bu saygın ve onurlu mesleğe adım atmak için gereken bilgi ve donanıma sahip olabilirsiniz. Bu sayede, vatanına ve milletine hizmet etme idealiyle hareket eden Polis Teşkilatı’nın bir parçası olarak, ülkenizin güvenliği için önemli bir görev üstleneceksiniz.

Polis Nasıl Olunur [year] Yılında Polis Olma Yolları

Polis olmak için öncelikle üniversite sınavına girilerek istenen puan türünden belirlenen barajın üstünde puan alınmalıdır. Bu şartı sağlamayanlar polislik için yapılan sınavlara giremiyor. Üniversite puan şartını sağlayan adaylar polis alımı için yapılan yazılı, sözlü ve fiziksel sınava girmelidir. Bu sınavlardan yeterli puanları alanlar güvenli soruşturmasının ardından polis olarak görevlerine başlıyor.

Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Gardiyan Nasıl Olunur

Polis olmak için sağlanması gereken bazı şartlar vardır. Polis olma şartları şunlardır;

  • T.C. vatandaşı olma
  • En az lise veya dengi bir okuldan mezun olma
  • TYT’den baraj olarak belirlenen puanın üzerinde alma
  • 18 yaşını doldurmuş, 28 yaşını doldurmamış olma
  • Erkek adayların boylarının en az 167 cm, kadın adayların boylarının ise en az 162 cm olması
  • Erkek ve kadın adayların vücut kitle indekslerinin 18.00 ile 27.00 aralığında olması
Polis nasıl olunur
Polis nasıl olunur

Buradaki şartları sağlayan adaylar sınavlara girebiliyor. Buradaki şartlar polis akademisi tarafından belirleniyor. Zaman içinde şartların değişme ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Örneğin; geçmişte polis olma şartları arasında KPSS puanı da bulunuyordu. Ancak yapılan değişiklikle bu şart tamamen kaldırıldı. Ayrıca yaş sınırı konusunda da zaman içinde değişimler olabiliyor.

Sivil Polis Nasıl Olunur?

Sivil polis olmak için polis okulunda öğrenci olmanız veya aktif olarak polislik mesleğini icra ediyor olmanız gerekiyor. Bu şartları sağlayan adaylar teşkilat içerisinde yapılan mülakatlara girerek sivil polis olabiliyor.

Sivil polis olmak için ekstradan bir şart aranmıyor. Ancak kişinin saha görevi için uygun fiziki şartlara sahip olması önemlidir. Bilindiği gibi sivil polisler sürekli olarak sahada görev yapar ve klasik polis memurlarına göre görev esasları biraz daha farklı olabiliyor.

Polis Özel Harekat Nasıl Olunur?

Özel harekat polisi olmak için adaylar henüz PMYO’da öğrenci iken özel harekat polisi olmayı tercih etmelidir. Bunun dışında aktif olarak polislik yapanlar gönüllülük esasına dayalı olarak polis özel harekat polis olabilir. Ancak bunun için adayların gerekli şartları sağlaması gerekiyor. PÖH olmak için son seçenek ise dışarıdan yapılan alımlara başvuruda bulunmaktır. İçişleri Bakanlığı tarafından bazı dönemlerde ihtiyaç nedeniyle direkt pöh alımı yapılabiliyor.

PÖH nasıl olunur sorusunun cevabı bu şekildedir ancak bu noktada özel harekat polisi olma şartlarının taşınması gerekiyor. Özellikle boy ve kilo şartlarının sağlanması ve özel olarak hazırlanan polis özel harekat parkurunun kısa sürede tamamlanması önemlidir.

[year] Yılında Polis Olma Yolları Nelerdir?

Polis olmak isteyen adaylar gerekli şartları sağlamaları durumunda polislik alımlarına başvuru yapabilir. Başvuru sonrasında yazılı, sözlü ve fiziksel sınav yapılıyor. Bu sınavlarda başarılı olan adaylar güvenlik soruşturmasını da sorunsuz bir şekilde geçtiklerinde polis olabilirler.

Polislik mesleğini yapmak isteyenlerin yazılı, sözlü ve fiziksel sınava hazırlanması gerekiyor. Her yıl binlerce polis alımı yapılıyor, buna karşın polis olmak isteyenlerin sayısı çok fazla. Bundan dolayı polis olabilme noktasında ciddi bir rekabet bulunuyor. Bu rekabette geri kalmamak için polis adaylarının uzun süre burada bahsedilen sınavlara hazırlanması gerekiyor.

İlginizi çekebilir: Polislere kredi veren bankalar hangileridir?

Lise Mezunu Polis Nasıl Olunur?

Lise mezunlarının polis olabilmesi için TYT sınavına girerek belirlenen barajın üzerinde puan alması gerekiyor. Bu şartı sağlayan lise mezunları Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO) için yapılan alımlara başvuru yapabilir.

Polis olmak için adayların POMEM, PMYO ve PAEM okullarına girmesi ve buradaki eğitimleri başarı ile tamamlaması gerekiyor. POMEM ve PAEM okullarına başvuru yapacak olan adayların lisans mezunu olması gerekiyor. Dolayısıyla lise mezunları sadece PMYO için başvuru yapabilir. Başvuru için kilo ve boy şartı gibi diğer şartların sağlanması da gerekiyor.

Yunus Polis Nasıl Olunur?

Yunus polisi olmak isteyen adaylar henüz POMEM veya PMYO’da eğitim görürken gönüllü olabilir. Yunus polisliği için alımlar yeni mezunlar arasından yapılıyor. Alımlarda, adayların motor kullanma becerileri ve diğer şartları sağlaması gerekiyor.

Yunuslar, kullandıkları motorlar ile trafiğe takılmadan olay yerine kısa sürede ulaşabilme yeteneğine sahiptir. Ayrıca halk tarafından çok fazla sevilirler.

Kadın Polis Nasıl Olunur?

Kadın polis olmak için adayların TYT sınavına girmesi ve en az istenen puanı alması gerekiyor. Adaylar yapılacak alımlar için başvuru yapmalı ve gerçekleştirilecek sözlü, yazılı ve fiziksel sınavlarda başarılı olmalıdır.

Kadınlar için polis olma şartları sadece fiziksel özellikler bakımından farklıdır. Kadın adayların boy şartı 162 cm’dir. Ayrıca fiziksel sınavdaki parkur süreleri de farklıdır.

Polis Amiri Nasıl Olunur?

Polis amiri olmak için lisans mezunu olunması ve en az iki yıl polislik yapılması gerekiyor. Bu şartları sağlayan adaylar komiser yardımcılığı sınavına başvurarak polis amiri olabilirler.

Polis amiri olmak için girilen komiser yardımcılığı sınavını kazanan adaylar belli bir süre komiser yardımcılığı yapıyor. Daha sonra ise komiserlik için başvuruda bulunurlar. Sürecin sonunda ise polis amiri olarak görev yapabilirler.

Siber Polis Nasıl Olunur?

Siber polis olmak için polis olarak görev yaparken siber polislik başvurusu yapılmalıdır. Başvurunun kabul edilmesi durumunda ilgili kişi siber suçlarla mücadele birimi içerisin görev yapmaya başlıyor.

Siber suçlarla mücadele emniyet içindeki bir birimdir. Burada görev yapan polisler siber polisler olarak isimlendiriliyor.

Bilindiği gibi günümüzde bilişim alanında da ciddi suçlar işlenebiliyor. Siber polisler internet ortamındaki güvenliğin sağlanması için görev yaparlar.

Atlı Polis Nasıl Olunur?

Atlı polis olmak isteyenler bu görev için gönüllü olabilir. Zaman zaman çevik kuvvet içerisinde görev yapan polisler arasından atlı görevler için seçim yapılıyor. Seçilen adaylar öncelikle 4 aylık temel binicilik eğitimini alıyor. Eğitim sonrasında adaylar atlı polis olarak görev yaparlar.

Kriminal Polis Nasıl Olunur?

Kriminal polis olmak isteyenlerin ihtiyaç olması durumunda ilgili dair başkanlıklarında yapılan alımlar için başvuru yapması gerekiyor. Başvuru sonrasında adaylar sözlü sınava alınıyor. Sözlü sınavda başarılı olanlar kriminal polis olarak görev yapabiliyor.

Fahri Polis Nasıl Olunur?

Fahri polis olmak için en 40 yaşında olmak, en az 10 yıllık ehliyet sahibi olmak gibi şartlar bulunuyor. Bu şartları sağlayanlar fahri trafik müfettişi olabilir. Müfettişlik görevinin yapılması tamamen gönüllülük esasına dayalıdır ve karşılığında herhangi bir ücret veya maaş alınmıyor.

Masa Başı Polis Nasıl Olunur?

Masa başı polis olmak için polis olarak görev yapmaya başlayınca istekte bulunulması gerekiyor. Uygun pozisyon olması ve başvuru yapan polisin uygun şartları taşıması durumunda adaylar masa başı görev yapılan bir pozisyona veriliyor.

Polis Dedektifi Nasıl Olunur?

Polis dedektifi olmak için kurum içinde yapılan alımlara başvuru yapılması gerekiyor. Gerekli şartları taşıyan adaylar verilen eğitimlerde başarılı olmaları durumunda polis dedektifi olabilir. Polis dedektifi ile dedektiflik mesleği farklıdır. İkisinin birbirine karıştırılmaması gerekiyor.

Polis Helikopter Pilotu Nasıl Olunur?

Polis helikopter pilotu olmak için üniversitelerin pilotaj bölümünden mezun olduktan sonra polislik için başvuru yapılması gerekiyor. Daha sonra ise kurum içinde helikopter polisliği için başvuru yapılabilir. Eğer üniversitelerin pilotaj bölümünden mezun değilseniz Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen özel uçuş okullarında eğitim alarak polis helikopter polisi olabilirsiniz.

Sivil, yunus, kadın, siber, atlı polis nasıl olunur
Sivil, yunus, kadın, siber, atlı polis nasıl olunur

Polis İstihbarat Nasıl Olunur?

Polis istihbarat olmak için polis iken yapılan alımlar için başvuru yapılması gerekiyor. Polis istihbarat için alımlar genellikle görevinde başarılı olan polisler arasında yapılıyor. Terör örgütleri başta olmak üzere suç dünyası ile ilgili istihbarat toplama görevi olan polis istihbarat ülke güvenliği için büyük bir öneme sahiptir.

KPSS ile Polis Nasıl Olunur?

KPSS ile polis olmak isteyenler POMEM ve PAEM başvurusu yapabiliyor. İstenen puan türünden en az 70 veya istenen puan kadar alan lisans ve ön lisans mezunları POMEM başvuru yapabilir. PAEM için ise yalnızca üniversite (4 yıllık lisans) mezunları başvuru yapma hakkına sahiptir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 3 Anlık Puan: 5]

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!