Provizyon nedir? Provizyon ne anlama gelir? Açık provizyon nedir? Bu soruların cevaplarını ve konuya ilişkin merak ettiğiniz bütün hususları sizler için derledik.
Provizyon Nedir?
İçerik Rehberi
Provizyon; kart ile yapılan ödemelerde bankanın işlemin güvenirliğini ve limit bilgilerini kontrol ettiği süreçtir. Daha kısa bir ifade ile provizyon; ön onay sürecidir.
Banka kartları ile yapılan işlemler sırasında farklı kavram ve tabileri duyarız. Belki de bunlar arasından en sık duyduğumuz provizyon kavramıdır. Bilindiği gibi günümüzde banka kartından ve kredi kartlarından alışveriş yapmak mümkündür. Bankadan kredi kartı alınmasının tek nedeni zaten bu alışverişlerdir.
Kredi kartınızı kullanarak harcama yaptığınızda bu işlem direkt bankaların sistemine düşüyor. İşlem, daha sonra elektronik ortamda yapılan bir takım kontrollerden sonra onaylanıyor. İşte bu süreç, provizyon olarak ifade ediliyor. Yapılan kontrollerin ardından işlemin onaylanması durumunda harcamanız işlem dökümünüze yansıtılıyor.
Provizyondaki İşlemler Ne Demek?
Provizyondaki işlemler; yapmış olduğunuz harcamaların bankanız tarafından onay sürecinde tutulmasıdır. Bu süreçte yapılan harcamanın güvenilirliği, limit kriterlerine uygunluğu ve kart bilgilerinin doğruluğu gibi kontroller gerçekleştiriliyor. Kontrollerin ardından herhangi bir sorun olmaması durumunda ise işlem onaylanıyor.
Provizyondaki işlemler, aynı zamanda ön onay sürecindeki işlemler olarak da ifade edilebiliyor. Yapılan alışverişlerde bir sorun yaşanmaması ve mağduriyetlerin önüne geçilmesinde provizyon büyük bir öneme sahiptir. Bu uygulama sadece Türkiye’deki bankalara has bir uygulama değildir. Dünyadaki birçok ülkenin bankacılık sisteminde kullanılıyor.
Ziraat Bankası veya daha farklı bir bankanın kredi kartı ile harcama yaptığınızda işlemler öncelikle ön onaya düşer. Bu süreçte hızlı bir şekilde güvenlik kontrolleri yapılır. Daha sonra ise gün sonunda işlem onaylanır ve harcama olarak yansır. Bu süreçte işlemin size ait olmadığını düşünüyorsanız banka ile irtibata geçmeniz gerekiyor.
Provizyondaki İşlemler Nedir?
Provizyondaki işlemler; ön onay sürecinde bulunan kart harcamalarıdır. Kredi kartınızla alışveriş yapmaya karar verdiğinizde bu harcamaları belli limitlere ve kurallara göre yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Benzer durum bankalar için de geçerlidir. Bankalar, yapılan harcamalara ilişkin işlemlerin güvenliği için bazı tedbirler alır. Bu tedbirler provizyon sürecinde hayata geçirilir.
Alışverişinizi yaparken kredi kartınızı kullanarak ödeme yaptığınızda ödemeniz provizyona düşüyor. Provizyonda gerekli kontroller yapılıyor. Bu süreç genellikle gün sonuna kadar sürüyor. Eğer gün sonuna kadar yapılan harcamaya ilişkin herhangi bir sorun yaşanmamışsa, harcama olarak işlemlerinize yansıtılıyor.
Provizyonun güvenlikle yakından ilişkisi bulunuyor. Bilindiği gibi kredi kartları ile limitleri ölçüsünde alışveriş yapılabiliyor. Hatta bazı bankaların kredi kartları belli oranda limit aşımına dahi izin veriyor. İşte bu durum kredi kartları ile yüksek miktarlarda harcama yapılmasının önünü açıyor. Bu harcamalarda hata olmaması veya kredi kartınızın kötü niyetli elinde olması ihtimali dikkate alınarak harcamalar provizyona alınıyor.
Eğer kartınızdan size ait olmayan harcamalar yapıldığını fark ederseniz provizyonda olan işlemleri bankanızla görüşerek iptal edebilirsiniz. Böylece yaşayacağınız önemli bir mağduriyet engellenmiş olacaktır.
Kredi kartı ile harcamayı siz yapsanız dahi belli şartlarda provizyondaki işlemleri iptal ettirebilirsiniz. Ancak bunun için bankaya geçerli bir sebep sunmanız gerektiğini unutmayın. Örneğin, ödeme yapmış olmanıza rağmen ürünü alamadıysanız provizyondaki işlemler iptal edilebilir.
Açık Provizyon Nedir?
Açık provizyon; kart ile yapılan harcamaların ön onay sürecinde olması anlamını taşıyor. Bu süreçte kart bilgileri doğru mu, işlem güvenilir mi gibi kontroller yapılır. Bu kontrollerle birlikte bankalar işlemleri ön onay sürecinden geçirmek için gün sonunu bekler. Böylece kullanıcıların işlemlere dair itirazları var ise bu süreçte provizyondaki işlemler iptal edilebilir. Açık provizyon, aynı zamanda provizyondaki işlemler olarak da ifade edilebilir.
Provizyondaki işlemler, genellikle en geç 1 gün içerisinde onaylanıyor. Açık provizyon süresi, 1 gündür. Ancak bankanız işlemi onaylamadığı sürece bu süre uzatabiliyor. Nadiren de olsa provizyon süresi 2 güne kadar uzayabilir. Bu süreçte işlemin size ait olmadığını düşünüyorsanız bankanızla görüşerek işlemi iptal ettirebilirsiniz.
Türkiye’den yaptığınız harcamalarda işlem iptali için bankanızla görüşmeniz yeterlidir ve süreç kısa sürede tamamlanır. Ancak tekrar vurgulamak gerekirse bunun için bankaya geçerli bir sebep sunmanız gerekiyor. Eğer yurt dışında alışveriş yaptıktan sonra işlemi iptal ettirmek istiyorsanız yine aynı yolu izlemelisiniz. Ancak bu defa iptal işlemi biraz daha uzun sürede tamamlanabilir. Burada bankaların işleyişi önemlidir.
Müstehaktır Provizyon Alabilir Ne Demek?
Müstehaktır provizyon alabilir, ilgili kişinin sorgulanan hizmet alabilir anlamına geliyor. Burada yer alan ifade genellikle sağlık güvencesinin olup olmadığına ilişkin yapılan sorgulamalarda kullanılıyor.
Provizyon, Fransızca kökenli bir kelimedir ve Türkçede karşılık anlamına geliyor. Bu yüzden sadece bankacılık işlemlerinde değil birçok alanda kullanılıyor. SGK sorgulamalarında karşınıza çıkan müstehaktır provizyon alabilir ifadesi kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanabileceği anlamına geliyor.
Sağlık hizmetlerinden sigorta kapsamından yararlanıp yararlanamayacağınızı e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Hatta bu sorguya ilişkin belgeyi yine e-devlet üzerinden alabilirsiniz.
Provizyon Alınamadı Ne Demek?
Provizyon alınamadı, kartınızdan yapmış olduğunuz ödemenin bankanız tarafından onaylanmadığı anlamına geliyor. Kartınızdan yapmış olduğunuz bütün harcamalar öncelikle ön onaya düşüyor. Burada kart bilgileriniz kartınızın son kullanma tarihi, limitiniz ve benzeri kart özellikleriniz kontrol ediliyor. Eğer bu kontrollerde sorun olmazsa provizyonda olan işlem onaylanır ve harcama olarak yansıyor. Fakat bu bilgilerde bir hata olursa kredi kartından provizyon alınamadı şeklinde bir uyarıyla karşılaşırsınız.
Bazen internet üzerinden alışveriş yaparken bazen de POS cihazındaki ödeme sırasında böyle bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Eğer internet alışverişlerinizde böyle bir hata alırsanız ilk olarak kart bilgilerinizi kontrol edin ve doğru girdiğinizden emin olun. Kartınızın son kullanma tarihi de bu hataya neden olabilir. Son kullanma tarihi geçmiş bir kart işe alışveriş yapmanız mümkün değildir. Bankalar böyle kartlardan yapılan işlemlere provizyon vermiyor. Kontrol etmeniz gereken bir diğer alan CVV kodudur. CVV kodu yanlış girildiğinde de bankanız provizyon vermeyecektir.
Provizyon hatasını almanızın farklı nedenleri de olabilir. O nedenlerden en sık karşılaşılanlar şunlardır;
- Kartın alışverişe kapalı olması
- Limitin yetersiz olması
- Kart bilgilerinin hatalı girilmesi
- Kartın son kullanma tarihinin geçmesi
Bu türden nedenlerden dolayı bankanız provizyon vermedi veya benzeri hataları alabilirsiniz. Hata almanız kartınızdan ödeme yapamadığınız anlamına geliyor. Böyle bir durumda ya hatanın nedenini bulup sorunu gidermeniz ya da farklı bir ödeme yöntemi kullanmanız gerekiyor.
Provizyon Ücreti Nedir?
Provizyon ücreti, ödeme yapma gücünün olduğunu gösteren bir uygulamadır. Günümüzde birçok alanda da kullanılıyor. Örneğin; bir araç kiralama şirketinden araç kiraladığınızda araçta oluşması olası hasarlar için kartınıza provizyon konulur. Provizyon ücreti veya provizyon bedeli şirketin genel politikalarına göre değişebilir. Bu süreçte siz, provizyon konulan miktarı kartınızdan kullanamazsınız. Araç kiralama hizmetinin sonunda herhangi bir sorun olmaması durumunda provizyon / bloke kaldırılır.
Provizyon ücreti, şirketlerin veya işletmelerin kendilerini güvenceye almak için kullandıkları bir yöntemdir. Provizyon ücreti, alınacak hizmete ve satın alınacak ürüne bağlı olarak çok yüksek olabilir.
Ön Provizyon Nedir?
Ön provizyon, satışı yapılan hizmet veya ürüne bağlı olarak kredi kartının belli miktardaki limitine, belli bir süre bloke koyma işlemdir. Ön provizyon ile kredi kartı yapma arasında teknik olarak çok fazla fark yok gibi görülebilir. Ancak kredi kartından yaptığınız harcamaları ödeme döneminde bankanıza ödemeniz gerekiyor. Ön provizyonda ise provizyon süresi dolduğunda limitinize konulan bloke kaldırılır. Blokenin kaldırılması ve provizyonun kapatılması için herhangi bir işlem yapmanız gerekmiyor.
Ön provizyon, belli hakların korunması için yapılan bir uygulamadır. Bu noktada gerekli şartlara uymadığınız durumda bloke edilen bölümden masraflar için kesinti yapılabilir. Dolayısıyla bloke kaldırıldığında bir miktarı kullanılmış olabilir. Örneğin; kiraladığınız araçta, sizden kaynaklı olarak masraf oluşursa, ön provizyondaki tutardan bu masraflar tahsil edilir.
SGK Provizyon Nedir?
SGK provizyon, kişinin SGK üzerinden sağlık hizmeti alıp alamayacağını gösteriyor. Yapılan sorgulamada ilgili kişi için provizyon alabilir şeklinde bir sonuç çıkarsa o kişinin sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanıyor.
SGK, sigortalı olarak çalışanlara ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişilere provizyon veriyor. Ayrıca yeşil kart sahipleri ve genel sağlık sigortası için ödeme yapanlar da yine sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir.
No Comment! Be the first one.