Psikolog nasıl olunur? Psikolog olma şartları nelerdir? Psikolog olmaya uygun muyum? Bu soruların cevaplarını ve psikolog olmaya dair diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Psikolog Nasıl Olunur 2024
İçerik Rehberi
Psikolog olmak için fen edebiyat fakültesi içerisinde yer alan psikoloji bölümünden mezun olmanız gerekiyor. Psikoloji lisans eğitimi alanlar psikolog olarak kabul ediliyor. Bu aşamadan sonra ise gerek kamuda, gerekse de özel sektörde psikolog olarak göreve başlamak mümkün. Psikolog maaşları ise görev yapılan yere göre değişir.
Ülkemizdeki üniversitelerin birçoğunun fen edebiyat fakültesinde psikoloji bölümü bulunuyor. Üniversitelerdeki psikoloji taban puanları ise üniversitenin eğitim kalitesi ve talep edilme durumuna göre değişiyor. Örneğin; Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Boğaziçi Üniversitesi’nde psikoloji bölümüne girmek için eşit ağırlık puan türünden 495 puan almalısınız. Buna karşın Anadolu kentlerinde yer alan bir üniversitede psikoloji okumak için ise 320 puan yeterli oluyor.
Taban puanların arasında ciddi farklar bulunması, bunun yanında üniversiteler arasındaki eğitim kalitesinin de farklı olması, günümüzde psikolojide lisans eğitiminin yetersiz kabul edilmesine neden oluyor. Bundan dolayı psikolog olmak isteyen kişiler bu alanda mutlaka yüksek lisans yapmalıdır. Aksi durumda iş imkanları noktasında ciddi sorunlar yaşayabilirler.
Psikoloji bölümünü bitirenler KPSS’ye girerek kamu personeli olabilir. Psikologların her ne kadar sadece Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerde görev yaptıkları düşünülse de bu durum doğru değildir. Psikologlar; cezaevlerinde, anaokullarında, hastanelerde ve insan yoğunluğu bulunan diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilir.
Özel sektörde de benzer şekilde iş imkanları oldukça fazladır. Belli sayıda çalışanı olan işletmeler, özel hastaneler ve klinik gibi yerlerde psikologlar görev yapabilir.
Klinik Psikolog Nasıl Olunur 2024
Klinik psikolog olmak için öncelikle fen edebiyat fakültesi bünyesinde bulunan ve 4 yıllık lisans programı olan psikoloji bitirilmelidir. Psikoloji bölümünden mezun olanlar klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaparak klinik psikolog olabilirler. Klinik psikologlar, insan ve hayvan davranışları üzerine çalışmalar yürütürler.
Klinik psikologların insan sağlığına ilişkin birçok görevleri bulunuyor. Genel manada insan davranışlarının anlaşılması ve açıklanması için çalışmalar yürütürler. Beyin ile davranışlar arasındaki ilişkiyi incelerler ve normal olmayan durumları belirlemeye çalışırlar. Bunun için bilimsel testler, anketler uygularlar. Gerektiğinde ilgili kişiyi uzun süre gözlemlerler.
Adli Psikolog Nasıl Olunur?
Adli psikolog olmak için ilk olarak üniversitede psikoloji bölümünden mezun olunmalıdır. Psikoloji mezunları, adli psikolog olabilmek için adli psikoloji alanında yüksek lisans yaparlar. Yüksek lisans eğitimi alanlar adli psikoloji bölümünde uzmanlaşır ve böylece adli psikolog unvanını kullanmaya hak kazanırlar.
Adli psikologlar, adalet sistemindeki belli alanlarda görev yaparlar. Psikolojik delillerin toplanması ve bunların değerlendirilmesi türünden görevleri üstlenirler. Adalet Bakanlığı’na bağlı olan ceza infaz kurumları, adli tıp kurumu, mahkemeler ve denetimli serbestlik şube müdürlükleri gibi farklı alanlarda görev yaparlar. Bunun dışında emniyet müdürlüklerinde de görev yapabilirler.
Uzman Psikolog Nasıl Olunur?
Uzman psikolog olmak için öncelikle psikoloji bölümü başarı ile tamamlanmalı ve mezun olunmalıdır. Mezuniyetten hemen sonra ise psikolojinin alt dallarından bir tanesinde yüksek lisans yapılarak uzman psikolog olunabilir. Yüksek lisans sonrasında yine psikoloji alanında yapılacak doktora ile uzmanlık seviyesi arttırılabilir.
Günümüzde birçok üniversitede psikoloji bölümü olması ve her yıl bunların binlerce mezun vermesi uzman psikologluğun önemini arttırıyor. Artık uzmanlığı olmayan, yani psikoloji alt alanlarında yüksek lisans yapmayanların iş imkanları oldukça kısıtlıdır. Özellikle özel sektör uzman unvanına sahip olan psikologları istihdam ediyor. Kamuda bu konuda herhangi bir uygulama yoktur ancak kamunun yapmış olduğu alımlar kısıtlıdır.
İlginizi çekebilir: psikolog seans ücretleri
İlginizi çekebilir: PDR maaşları 2024
İlginizi çekebilir: pedagog maaşları
İlginizi çekebilir: rehber öğretmen maaşı
Askeri Psikolog Nasıl Olunur?
Askeri psikolog olmak için öncelikle psikoloji bölümü bitirilmelidir. Bunun ardından ise klinik psikoloji gibi psikolojinin alt alanlarından birisinde yüksek lisans yapılmalıdır. Bu eğitimlerin ardından askeriyede görev yapan psikologlar, askeri psikolog olarak nitelendirilir. Sadece asker ve asker yakınları ile ilgilenen psikologlar kısa sürede bu alanda ciddi bir deneyim kazanırlar. Böylece askeriyede askeri psikolog olarak görev yaptıkları kabul ediliyor.
Askeri psikologların hem askerler hem de geride kalanlar asker aileleri için önemi çok fazladır. Nihayetinde bir savaşa veya çatışmaya katılmak, insan psikolojisinde derin yaralar açabilir. En yakın arkadaşlarının yaralandığını hatta hayatını kaybettiğini gören askerlerin psikolojileri ciddi anlamda etkileniyor. Benzer bir durum savaşa giden askerin geride bıraktığı ailesi için de geçerlidir. İşte bu noktada askeri psikologlar destek veriyor. Hem askerler, hem de asker yakınları bu zor dönemleri kısa sürede atlatır ve normal yaşantılarına geri dönerler.
Sosyal Psikolog Nasıl Olunur?
Sosyal psikolog olmak için psikoloji bölümünden mezun olan adayların bu alanda yüksek lisans yapması gerekiyor. Yüksek lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayanlar sosyal psikolog unvanını alırlar. Bunun dışında sosyal olaylar toplumların ilişkisi ve psikolojisine odaklanan psikologlar da yine sosyal psikolog olarak kabul ediliyor.
Bireylerin başkalarını ve toplumsal olayları algılama biçimleri farklı olabilir. Çevreden nasıl etkilendiği ve çevreyi ne ölçüde etkilediği gibi hususlar kişiden kişiye göre değişebilir. İşte bütün bunlar sosyal psikolojinin alanına giriyor. Sosyal psikologlar, toplum ve insan psikolojisini birlikte değerlendiren uzmanlardır.
Dini Psikolog Nasıl Olunur?
Dini psikolog olmak için ilahiyat fakültesi bünyesindeki din psikolojisi bölümünden mezun olunmalıdır. Din psikolojisinin insanlar açısından öneminin fark edilmesinden sonra böyle bir bölüm açılmıştır. Din ile psikolojiyi bir araya getiren ve insanlara adeta manevi bakım uygulayan bu uzmanlık alanı giderek yaygınlaşıyor. Dini inanç temeline dayanan ve insanlara din temelli destek verilen bir uzmanlık alanıdır.
Kriminal Psikolog Nasıl Olunur?
Kriminal psikolog olmak için öncelikle üniversitelerdeki 4 yıllık lisans programı olan psikoloji bölümü bitirilmelidir. Bu aşamadan sonra ise psikoloji alt alanlarından olan adli psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi alınmalıdır. Yüksek lisans yapanlar adli veya kriminal psikolog olarak nitelendiriliyor.
Kriminal psikolog suçluların psikolojilerine odaklanılan bir alandır. Suçluların nasıl hareket ettiği, ne tür deliller bıraktığı veya sonraki adımlarının neler olacağı bu uzmanlık alanı içinde değerlendiriliyor.
2024 Yılında Psikolog Olmanın Yolları Nelerdir?
Psikolog olmak için son derece zor olan ve fen edebiyat fakülteleri bünyesinde yer alan psikoloji bölümünü bitirmek gerekiyor. Bu aşamadan sonra ise adaylar psikoloji alt dallarından herhangi birinde yüksek lisans yapmalıdır. Böylece psikolog unvanı ile farklı alanlarda görev yapabilirler.
Psikolog olmak için sadece psikoloji bölümünü bitirmek geçmişte yeterli idi. Aslında günümüzde de bu bölümü bitirenler psikolog olarak kabul ediliyor. Ancak çok fazla mezun olmasından dolayı aralarından daha iyi olanlar ancak böyle ayrılmaktadır.
Psikolog Olmaya Uygun Muyum?
Psikolog olacak kişinin sahip olması gereken bazı özellikler bulunuyor. Bu özelliklere sahip olmayan adaylar, psikoloji bölümünden mezun olsa dahi bu meslekte başarılı olamıyor. İlgili özelliklerden öne çıkanlar şunlardır;
- Yazılı ve sözlü iletişim tekniklerini başarılı bir şekilde kullanma
- İnsanları dinlemeyi sevme
- Sosyal bilimler alanında uzmanlaşma
- İnsanların sorunlarına odaklanma ve empati yapma
- Gelişmiş dinleme yeteneğine sahip olma
- Ayrıntıları yakalama
Bu tür özellikleriniz var ise psikolog olmaya uygun olarak kabul edilirsiniz. Ancak bu sorunun en doğru cevabını sadece siz verebilirsiniz.
Psikolog Olma Aşamaları
Psikolog olma aşamalarının ilki psikoloji bölümünden mezun olmaktır. Daha sonra ise psikoloji alt alanlarında 2 yıl yüksek lisans yapmaktır. Bu aşamaları başarılı şekilde tamamlayanlar psikolog olurlar.
No Comment! Be the first one.