Sağlık Kurumları İşletmeciliği Maaşları
Sağlık kurumları işletmeciliği maaşları ne kadar, sağlık kurumları işletmeciliği bölümünde okuyanlar ne iş yapar, iş imkanları nasıldır? Sağlık kurumları işletmeciliği ile ilgili bütün detaylara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Nasıl Bir Meslek?
İçerik Rehberi
Sağlık sektörü içerisinde faaliyet gösteren kişiler iki farklı alanda çalışırlar. Bunlar saha olarak adlandırılan klinik ile servisler ve yönetim tarafıdır. Klinik ve servislerde çalışan doktorlar, hemşireler ve hasta bakıcılar sağlık hizmetlerinin öncü kuvvetleri olup tedavi ve bakımı üstlenirler.
İşin bir de yönetim tarafı vardır. Sağlık yöneticisi olarak çalışan kişiler çalıştıkları sağlık kuruluşunda idareden sorumlu olurlar. Hastanenin sektör içerisinde varlığını bir adım öteye taşımaya yönelik çalışmalar yapar, hasta ile personel arasındaki ilişkinin korunmasını sağlar.
Hastanelerde bu görevi yerine getiren personellerden en çok bilineni sağlık kurumları işletmecileridir. Bu personeller, devlet hastaneleri ve özel sektörde çalışarak sağlık sektörünün ihtiyaç duyduğu personelleri geliştirmeyi sağlayacak çalışmalar yapar.
Söz konusu bu mesleği yerine getiren işiler sağlık kurumları işletmeciliği mezunları olan kişilerdir. Gelin bu bölüm hakkında kısaca bilgi sahibi olalım.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Nasıl Bir Bölüm?
Sağlık kurumları işletmeciliği sanılanın aksine lisans bölümü değildir. SMYO’da okutulan bu bölüm 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür. Pek çok üniversitede okutulan bu bölümü kazanmak için TYT sınavından yeterli puan almak yeterlidir.
Bu bölüm sağlık kuruluşlarında yer almak üzere, sevk ve idareyi sağlama bilgisine sahip olan öğrenciler yetiştirmeyi amaçlar. Bu bağlamda sağlık hukuku, sağlık sigortacılığı, tıbbi istatistik, sağlık hizmetleri pazarlaması, tıbbi belgeleme, kalite kontrol vb. dersler okutulur.
Bu bölüm toplam 4 yarıyıldan oluşur. Bölümden mezun olan kişiler ön lisans mezunu olarak çalışmaya başlayabilirler. Ancak eğitimine devam etmek isteyenler DGS sınavı ile işletme yönetimi, işletme ve sağlık yönetimi gibi lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar?
Sağlık kurumları işletmeciliği bölümünden mezun olan kişiler görev yaptıkları sağlık kuruluşlarında işleyişten ve kaliteden sorumlu olurlar. Görev yaptıkları süre boyunca söz konusu sağlık kuruluşunu bir adım öteye taşıyacak planlamalar yaparlar.
Bu noktada sağlık personellerinin ve hastaların isteklerini göz önünde bulunduran sağlık kurumları işletmecileri gerektiği durumlarda diğer sağlık kuruluşları ve diğer pozisyonlar ile iletişime geçerler. Yani kısaca sağlık kurumları işletmecileri diğer sağlık yöneticileri ile birlikte idareden sorumlu olurlar.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Nerede Çalışır?
Bu bölümden mezun olan kişiler özel sektörde ve kamuya bağlı sağlık kuruluşlarında çalışırlar. Bu bir klinik de olabilir ya da tam teşekkülü bir hastane de olabilir.
Sağlık kurumları işletmeciliği bölümünden mezun olan kişiler kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışmak istiyorlarsa ön lisans bölümü için yapılan KPSS sınavına girmelidir. Buradan başarılı bir puan alan sağlık kurumları işletmecileri yapılan atamalarla birlikte kadrolu olabilir.
İlginizi çekebilir: veri hazırlamama ve kontrol işletmeni maaşı ne kadar?
Sağlık Kurumları İşletmeciliği İş İmkanları Nasıl?
Sağlık sektörü her zaman önü açık olan sektörlerden biridir. Günden güne ihtiyacın artması bunun bir göstergesidir. Hal böyle olunca sektör içerisinde her zaman personel ihtiyacı doğuyor.
Sağlık sektöründe ihtiyaç duyulan personellerden biri de sağlık kurumları işletmecileridir. Yani kısaca sağlık kurumları işletmeciliği iş olanakları olan bir bölümdür.
Eğer kişi özel sektörde çalışmak istiyorsa kendini yönetim ve pazarlama konusunda geliştirmesi gerekiyor. Bu meslek her ne kadar iş imkanları olan bir meslek olsa da özel sektördeki firmalar tecrübeli ve deneyimli personellere öncelik tanıyor.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Maaşları [year]
Geldik yazımızın en önemli yerine. Sağlık kurumları işletmecilerinin maaşları ne kadar?
Sağlık kurumları işletmeciliği bölümü maaşları kamuda ortalama 6 bin TL seviyelerindedir. Bu rakam özel sektörde 5 bin TL ila 8 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Kamuda çalışan sağlık kurumları işletmeciliği mezunları aynı zamanda bazı haklara da sahip olur.
Sağlık kurumları işletmeciliği maaşları ne kadar adlı bu içeriğimizde vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Eğer diğer sağlık profesyonellerinin maaşları hakkında bilgi almak istiyorsanız paylaştığımız diğer içeriklere göz atabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Sağlık kurumları işletmeciliği okuyan ne iş yapar?
Sağlık kurumları işletmeciliği bölümünden mezun olan öğrenciler sağlık kuruluşlarında yönetim kadrosunda faaliyet gösterir.
Sağlık kurumları işletmeciliği iş imkânı var mı?
Sağlık kurumları işletmeciliği iş imkanları olan bir bölümdür.
Sağlık kurumları yöneticiliği ne iş yapar?
Sağlık kurumları yöneticiliği bölümü mezunları hastanelerin idari pozisyonlarında görev alırlar.
Yorum gönder