Savcı Nasıl Olunur
Savcı nasıl olunur? Savcı olma şartları nelerdir? Savcı ne iş yapar, idari savcı ve askeri savcı olma yolları nelerdir? Bütün bu soruların cevaplarını ve savcılıkla ilgili diğer detayları sizler için araştırdık.
Savcı Nasıl Olunur [year]
İçerik Rehberi
Savcı olmak için 4 yıllık lisans programı olan hukuk fakültesinden mezun olunması gerekiyor. Mezun olan adaylar daha sonra adli yargı sınavına girmelidir. Bu sınavdan 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı kabul ediliyor. Başarılı olan adaylar mülakata alınıyor. Mülakattan da geçenler 2 yıllık staja alınıyor. Stajın ilk yılında adayın savcı olup olmayacağına karar veriliyor. İkinci yılın sonunda adaya son defa sınav yapılır. Sınavda başarılı olanlar savcı olarak göreve başlar.
Savcı olabilmek için adayların bazı şartları sağlaması gerekiyor. Savcı olma şartları şunlardır;
- C. vatandaşı olmak
- Hukuk fakültesi mezunu olmak
- 35 yaşını doldurmamış olmak
- Erkek adayların askerlikle ilişiklerinin bulunmaması (askerliği yapmış veya tecil ettirmiş olma)
- Sicili temiz olmak
- Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak
Savcı adayı olabilmek için öncelikle bu şartların ve özelliklerin taşınması gerekiyor. Eğer ilgili kişi, burada bahsedilen özelliklere sahip değilse savcılık sınavına giremiyor.
İlginizi çekebilir: savcı maaşları
[year] Yılında Savcı Olma Yolları Nelerdir?
Savcı olmak için adayların hukuk fakültesini kazanması ve burayı başarılı bir şekilde tamamlayarak mezun olması gerekiyor. Ancak hukuk fakültesinden mezun olanlar direkt savcı olmazlar. Bunun için adayların savcılık sınavına girmesi gerekiyor. Yapılacak yazılı ve sözlü sınavdan başarılı olanlar savcılık stajına alınıyor. Staj süresi iki yıldır ve bu sürenin sonunda tekrar yeterlilik sınavı yapılıyor. Sınavı kazananların ataması Adalet Bakanlığı tarafından yapılır. Savcılar, görevlerini Cumhuriyet savcısı olarak yaparlar.
Savcı suç unsuru üzerine soruşturma başlatmakla görevlidir. Suçu işlediği iddia edilen kişiler veya kurumlar hakkında savcılık tarafından araştırma ve soruşturma yapılır. Elde edilen delil durumlarına göre soruşturma hakkında takipsizlik kararı verilerek soruşturma kapatılabilir. Veya delillere dayanarak bir iddianame hazırlanır ve ilgili mahkemeye sunulur. Böylece kişi veya kurumlar hakkında kovuşturma süreci başlamış oluyor.
Savcılar, mahkemelerde iddia makamı olarak görev yapıyor. Her ne kadar görevleri sanıklar lehine ve aleyhine delilleri toplamak olsa da savcıların genellikle davalıların karşısında olduğuna ilişkin bir algı vardır. Mahkeme sürecinde sanıklara sorular sorabilir veya farklı delilleri dava dosyasına sunabilir.
Savcıların temel görevleri adaletin tesis edilmesinde üzerlerine düşeni layıkıyla yapmaktır. Türk adalet sistemi içerisinde savcılık makamının çok büyük bir önemi bulunuyor. Devletin temel yapı taşlarından birisi olarak kabul ediliyor. Ayrıca savcılar ve hakimler, ihtiyaç duyulması halinde seçim kurullarında da görev yaparlar.
Hakim Savcı Nasıl Olunur?
Hakim savcı olmak için hukuk fakültesi mezunlarına yönelik yapılan hakimlik ve savcılık sınavına girilmelidir. Yazılı olarak yapılan bu sınavı kazanan adaylar veya sınavda başarılı olanlar sözlü sınava girme hakkı elde eder. Sözlü sınavda da başarılı olanlar 2 yıl sürecek olan staja alınır. Bu süreçte hem adayların deneyim kazanması sağlanır, hem de adayların savcılık veya hakimlik için uygun olup olmadığı anlaşılıyor. Stajı başarılı şekilde tamamlayanlar savcı veya hakim olarak görevlerine başlarlar.
Askeri Savcı Nasıl Olunur?
Askeri savcı olmak isteyenler öncelikle hukuk fakültesine gitmeli ve buradan mezun olmalıdır. Hukuk fakültesini bitiren adaylar askerliklerini yaparken açılan askeri savcı ve hakim alımına başvurması gerekiyor. Gerekli olan şartları sağlayan adaylar başvurularından sonra askeri hakimlik ve savcılık sınavına girmelidir. Sınavı kazananlar 1 yıllık staja alınıyor. Bu dönemi de başarılı şekilde tamamlayan adaylar askeri savcı olarak göreve başlıyor. Nasıl askeri savcı olunur sorusunun cevabı genel olarak bu şekildedir.
Askeri savcılar, sadece askeriyedeki olaylara ilişkin araştırma ve soruşturma yürütürler. Sivil alanda soruşturma ve araştırma yapma yetkileri bulunmaz. Askeri alanlarda işlenen suçlar temel görev alanlarıdır.
İdari Savcı Nasıl Olunur?
İdari savcı olmak için hukuk fakültesinden mezun olunması ve daha sonrada yapılacak savcılık sınavının kazanılması gerekiyor. Ancak idari yargıda savcılık makamı bulunmuyor. Bundan dolayı adaylar burada bahsedilen yolu izleyerek idari yargı hakimi olabilir.
İdari yargı, devlet ile vatandaş arasındaki sorunlara bakıyor. İdari yargıda davalar büyük oranda kağıt üzerinde resmi belgelere göre görülüyor. Devletin ilgili birimlerinden veya ilgili işlemlerinden şikayetçi olanlar idari yargıda dava açarak haklarını arayabilir. Dava açma sürecinde dosyaya gerekli olan deliller de ekleniyor. Bu aşamadan sonra dava idari yargı hakimliği makamı tarafından görülür ve karara bağlanır.
Savcı Kalemi Nasıl Olunur?
Savcı kalemi olmak için hukuk ve adalet gibi bölümlerden mezun olmak ve zabıt katipliği sınavına girmek gerekiyor. Bu sınavdan istenen puanı alan adaylar mülakata alınıyor. Mülakattı da başarılı şekilde geçenler savcı kalemi olarak göreve başlıyor.
Savcı kalemi, savcılıkta görev yapan zabıt katiplerine verilen isimdir. Bu görevi yapanların normal zabıt katiplerinden tek farkları davalara katılmamalarıdır. Bunun dışında görevleri benzerdir aldıkları maaşlar birbirine çok yakındır.
Zabıt katipliği için lise mezunu olunması yeterlidir. Ancak hukukla ilgili en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunları ve benzer şekilde ön lisans mezunlarına öncelik veriliyor.
Amerika’da Savcı Nasıl Olunur?
Amerika’da savcı olmak için adayların öncelikle herhangi bir lisans programını bitirmesi, sonrasında ise hukuk alanında yüksek lisans yapması gerekiyor. Hukuk fakültesindeki yüksek lisans eğitimi ortalama 3 yıl sürüyor. Hukuk fakültesinden mezun olanlar savcılık için açılan sınavlara girebiliyor. Bu sınavları kazananlar savcı yardımcısı olarak göreve başlıyor. İlerleyen dönemlerde yapılan yeterlilik sınavını kazananlar savcı oluyor.
Hukuk Fakültesi Bittikten Sonra Savcı Nasıl Olunur?
Hukuk fakültesi bittikten sonra savcı olmak isteyenler savcılık sınavına girmelidir. Yazılı olarak yapılan ilk sınavda barajı geçen adaylar mülakata alınıyor. Mülakatta da başarılı olanlar savcılık stajına başlıyor. Bu dönemin de başarılı şekilde tamamlanmasının ardından adaylar savcı olarak atanıyorlar.
Yorum gönder