Sosyolog Maaşları

sosyolog maaşları ne kadar

Bu yazımızda sosyolog ne iş yapar, sosyolog olmak için hangi bölüm okunmalı ve sosyolog maaşları ne kadar gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Eğer siz de sosyologlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu rehber yazımız tam size göre.

Sosyolog Nedir?

Sosyologlar, sosyoloji biliminin ilgilendiği toplum ve insan ile ilgili çalışmalar yürütür. Çalışma alanları birey, kültür, örgüt, sosyal kurumlar ve davranış olan sosyologlar toplum ile ilgili çalışmalar yürütüyor diyebiliriz.

Sosyologlar yaşadıkları dönemdeki verilerle ilgilendiği gibi geçmişe yönelik çalışmalar da yürütür. Yaşadığı dönemle ilgili çalışma yapan sosyologlar anket, röportaj, gözlem vb. çalışmalar yürütür ve bunları raporlar. Elde ettikleri verilerle de çeşitli kamu kuruluşlarına ve özel sektördeki firmalara sunumlar hazırlar.

Aynı zamanda geçmişe yönelik de çalışma yapan sosyologlar kitap yazma, bilimsel makale yazma ve derinlemesine analizler yapma gibi çalışmalar da yürütür.

sosyolog maaşları ve görevleri nelerdir
sosyolog maaşları ve görevleri nelerdir

Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyologlar toplum ile ilgili her detay hakkında görev yapan meslek gruplarıdır. Oldukça geniş bir uzmanlık alanı bulunan bu meslek gruplarının görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Toplum konuları (sağlık, suç, ırk, cinsiyet, fakirlik, eğitim vb.) ile ilgili teorileri test etmek, araştırma yapmak
  • Anket araştırmaları ile toplum hakkında detaylı veriler toplamak
  • Araştırma sonuçlarına göre bir yayın hazırlamak ve rapor sunmak
  • Toplumun her kesimindeki bireyin bakış açılarını araştırmak
  • Sosyal ve ekonomik konularda yeni araştırma yöntemleri oluşturmak
  • Diğer sosyal bilimler ile iş birliği yapmak

Nasıl Sosyolog Olunur? Sosyolog Olmak İçin Hangi Bölüm

Sosyolog olmak için üniversitelerde lisans düzeyinde okutulan Sosyoloji Bölümü’ne gidilmesi gerekiyor. Ülkemizdeki ve yurtdışındaki birçok üniversite bu bölümü okutuyor ancak yurtdışında okuyan kişilerin denklik alması gerekebilir.

Sosyoloji okuyan kişilerin çoğu yüksek lisans yapmayı tercih ediyor. Bu eğitimler sayesinde hem daha donanımlı oluyorlar hem de özel sektörde iş ararken daha avantajlı oluyorlar.

Aynı zamanda, ilginizi çekebilir: Ergoterapi ve PDR maaşları ne kadar oldu?

Sosyologların Önü Açık Mı?

Ne yazık ki sosyologların önü diğer meslekler kadar açık değildir. Sosyoloji bilimi üzerine yapılan çalışmaların oldukça sınırlı olması nedeniyle sosyolog olarak iş bulmak biraz zordur.

Eğer sosyologlar lisans bölümlerinden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini tamamlarsa ve toplum için önemli bir konu üzerine çalışma yaparsa özel sektörde çok kolay bir iş bulabilir. Çünkü bu donanım özel sektör yöneticilerinin dikkatini çekecektir.

Sosyologlar Nerede Çalışır?

Sosyologlar iş bulabildikleri takdirde pek çok alanda faaliyet gösterebilir. Sosyoloji mezunu kamu personelleri Bayındırlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Orman Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı birçok kurum ve kuruluşta iş bulabilir.

Eğer kişi kendini çok iyi bir şekilde geliştirmiş ise özel sektörde sosyolog olarak çalışmak isterse halka ilişkiler departmanlarında kolaylıkla iş bulabilirler. Bununla birlikte anket şirketlerinde ve tanıtım alanında da iş imkanları iyi denecek kadar fazladır.

sosyolog maaşları ne kadar
sosyolog maaşları ne kadar

Sosyolog Maaşları [year] Yılında Ne Kadar?

Sosyologların aldıkları maaşlar çok geniş bir aralıkta incelenir. Özel sektörde yeni başlayan ve deneyimsiz olan bir sosyolog asgari ücret ile işe başlar. 2021 yılı sonunda alınan kararla 8.253 TL olan asgari ücret en düşük sosyolog maaşıdır.

Tecrübeli olan ve kendini kanıtlayan sosyologlar da çeşitli faktörlere bağlı olarak ortalama 11 bin TL kadar maaş alırlar. Önemli firmalarda çalışan sosyologlar ise 16 bin TL civarında maaş almakta.

Devlet memuru olarak çalışmayı tercih eden sosyologların maaşları ise ortalama 11.500 TL civarında. Yeni yılda devlet memuru sosyologların aylık maaşları ne kadar olacak merak ediliyor.

Böylelikle bu yazımızdaki sosyolog maaşları ne kadar konusunun sonuna geldik. Eğer sosyologlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz bize yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 3 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Beden Eğitimi Öğretmeni Maaşı

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum gönder

error: Content is protected !!