Taşınma İzni Nasıl Alınır, Kaç Gündür, Kanunda Var Mı

taşınma izni nasıl alınır

Yeni bir eve yerleşecek olan çalışanlar için son derece önem kazanan taşınma izni nedir ve nasıl alınır sizlere aktarmak istiyoruz. Yeni bir eve taşınmanın gerek evin sahibi olarak gerekse de kiracısı olarak oldukça güzel heyecanlardan biridir. Ancak bu heyecanlı olay bir o kadar da yorucu oluyor. Eşyaların paketlemesinin yapılması, taşınması, yerleştirilmesi ve abonelik işlemleri gibi pek çok iş sizleri bekliyor.

Ev taşımak için güzel bir plan yapılması gerekiyor. Gerek mevcut evin işleri ve abonelik iptallerini sağlamak, gerekse de yeni evin fatura aboneliklerinin yapılması ve yerleşimi gibi pek çok iş dizisi sizleri bekliyor olacak. Taşınma işlemlerini yaparken iş hayatınızda ne yapacağınızı düşünüyorsanız her çalışanın yararlanabileceği taşınma izninden bahsetmek istiyoruz.

Taşınma İzni Nedir?

Kamu kurumlarında ve özel sektör mesleklerinde çalışmakta olan sigortalı kişilerin süreci takip etmek ve gerçekleştirmek için iş yerlerinden alabilecekleri izin türüdür. İş veren ve çalışan arasında imzalanan İş Hukuku Sözleşmesi’nde doğrudan taşınma izni türü ile ilgili bir madde yer almıyor. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu 55/j bendi ile çalışanlar özel olarak izin alabiliyor.

İş Kanunu içerisinde yer alan bu madde ile iş verenden ücretli izin veya ücretsiz izin olarak talep etme hakkınız bulunuyor. İşverenler tarafından taşınma izni genellikle en fazla 2 gün olarak veriliyor. Taşınma iznini alırken iyi bir planlama ile 2 günlük süre sizlere yeterli olacaktır.

taşınma izni nasıl alınır
taşınma izni nasıl alınır

İlginizi çekebilir: elektrik aboneliği açtırma başvurusu

Taşınma İzni Nasıl Alınır?

Peki, çalışan olarak taşınma izni nasıl alınır? İşverene durum nasıl aktarılmalıdır bunlara değinelim. Taşınma izni almak için 4857 sayılı İş Kanunu 55/j bendinden faydalanmanız gerekiyor. Bu madde çalışanların taşınma, doğum, erken doğum izni gibi çeşitli özel nedenler ile izin almalarını sağlıyor. Durumunuzu insan kaynaklarına net bir şekilde gerekirse belgeleri ile ileterek taşınma izninden faydalanabilirsiniz.

İşveren ile çalışan arasındaki anlaşmaya bağlı olarak taşınma izninizi maaşınızdan düşürebilir veya düşürmeden yıllık izin üzerinden yapabilirsiniz.

Taşınma İzni Maaştan Kesiliyor Mu?

Çalıştığınız iş yerinden taşınma izni alırken insan kaynaklarına durumu aktarmanız gerekiyor. İlgili İş Kanunu gereği işveren sizlere yardımcı olmak zorundadır. İşveren tarafından maksimum 2 gün olarak verilen taşınma izni için maaş kesintisi ise inisiyatif ve sizin seçiminize göre belirleniyor.

Alacağınız taşınma izni süresini dilerseniz maaşınızdan kesintisi yapılmasını, dilerseniz varsa yıllık izinden düşülmesini talep edebilirsiniz. İzin süresinin maaşınızdan kesilmemesi ise işveren inisiyatifimde olan bir durumdur.

İlginizi çekebilir: DASK açılımı nedir

Taşınma İzni ile İlgili Püf Noktaları

Taşınma izni alacak olan kişiler için önemli püf noktaları sunmak istiyoruz. Zira ev taşımanın pek çok zorluğu bulunur iken yanlış bir plan ile alacağınız taşınma izni yetersiz gelecektir.

Taşınma İzni için Gün Seçimi

Çalıştığınız kurumdan talep edeceğiniz taşınma izni için doğru günü seçmelisiniz. Taşınma döneminizde pek çok farklı aşama sizleri bekliyor olacak. İşyerinden alacağınız izninin gününü de bu plana göre seçmelisiniz. Sizlere en önemli tavsiyemiz izin gününü hafta sonu ile hafta başı ile birleştirmeniz olacaktır.

İzin gününü bu şekilde seçerek hafta sonu nakliyat hizmetinin karşılanmasını sağlar, hafta içi abonelik işlemlerini ve ev yerleştirme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. İş yerinden hafta içi izin alacağınız için resmi dairelerde gerçekleştirilmesi gereken tüm işleri bu süre içerisinde yapmalısınız.

Evden eve nakliye firmaları ile anlaşırken bu şekilde anlaşma sağlayarak hafta sonu bir gün içerisinde evin taşınmasını sağlayabilirsiniz. Bu sizlere yeni evinizde hem dinlenme fırsatı da sunacaktır.

İlginizi çekebilir: apartman yöneticisi nasıl seçilir

taşınma izni nedir
taşınma izni nedir

Taşınma İzni Öncesinde Doğru Plan Yapma

İş yerinden taşınma izni almadan önce plan ve programı doğru bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. İzniniz başlamadan önce hangi gün hangi işleri yapacağınızı bilmeniz ve programlamanız hem daha az yorulmanıza hem de aksiliklerin ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Taşınma izni alacaklar özellikle ilk mesai günlerini abonelik iptal ve yeni abonelik başlatma işlerine ayırmalıdır. İkinci günlerini evdeki eşyaları toplamaya ayırır iken hafta sonuna denk gelen günlerde ise evden eve nakliyesinin yapılmasını planlamalıdır.

Taşınma İzni ile Mazeret İzni Arasındaki Farklar Nedir?

Çalışanlar için taşınma izni ile mazeret izni karıştırılır iken aralarında farklar bulunmaktadır. Taşınma izni, çalışanların sadece evden eve taşınma süresi içerisinde yararlanabilecekleri bir izin türüdür. Mazeret izni ise her an meydana gelebilecek olan ölüm, yaralanma, evlenme ve doğum yapma gibi durumlarda verilmektedir.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 2 Anlık Puan: 5]
Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   Kaymakamlık Yardım Parası

Yorum gönder

error: Content is protected !!