Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği, tüketicilerin haklarını korumak adına gerçekleştirilen başvurular için oldukça önemlidir. Bu blog makalesinde, tüketici hakem heyetine başvurmak isteyenler için detaylı ve anlaşılır bir başvuru dilekçesi örneği sunuyoruz. Ayrıca, başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları ve başvuru sırasında hangi belgelerin sunulması gerektiğini de sizinle paylaşıyoruz. Tüketiciler olarak haklarınızı koruyabilmek ve başarılı bir başvuru süreci yürütmek için, bu rehberi inceleyerek Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği ve süreç hakkında bilgi sahibi olun. Hadi, birlikte tüketici haklarınızı koruma yolunda atılacak adımları öğrenelim!
Tüketici Hakem Heyeti Nedir?
İçerik Rehberi
Ülkemizde tüketicinin korunması için görev yapan bazı kuruluşlar vardır. Bu kuruluşlar “tüketici hakem heyeti” adı altında tüketicilerin “maddi” sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yürütür.
Eğer bir tüketici, aldığı bir üründen ya da hizmetten memnun kalmazsa ve bunların maddi olarak iadesini isterse tüketici hakem heyetlerini başvurabilir. Tüketici hakem heyetleri başvuruları inceledikten sonra uyuşmazlığın çözümü için yasaları ve yönetmelikleri kullanır. Uyuşmazlığın durumuna göre de tüketiciyi ya da karşı taraftaki şirketi/işletmeyi haklı bulur.
Tüketici hakem heyetleri il ve ilçelerde uyuşmazlığın parasal değerine göre başvuru kabul eder. Bu başvurular uyuşmazlığın şekline göre 3 farklı şekilde yapılmalıdır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Eğer uyuşmazlık yaşanan konu da talep edilen miktar 6 bin 920 TL’den daha azsa taraflar ilçe tüketici hakem heyetleri aracılığı ile uzlaşır
- Eğer uyuşmazlık yaşanan konunun parasal değeri 10 bin 390 TL’den azsa taraflar il tüketici hakem heyetlerine başvurur
- Büyükşehir olarak geçen yerlerde yaşayan ve uyuşmazlık miktarı 6 bin 920 TL ila 10 bin 390 TL arasında olan kişiler il tüketici hakem heyetlerine başvurur
Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?
Eğer bir hizmet veya mal karşılığında mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız ve geri ödeme almak istiyorsanız tüketici hakem heyetlerine başvurabilirsiniz. Peki tüketici hakem heyeti başvurusu nasıl yapılır?
Tüketici hakem heyetlerine posta, e-devlet ve elden başvuru yöntemleri ile başvurabilirsiniz. En kolay yöntem e-devlet üzerinden başvurmak olsa da tüketici hakem heyetinden çağrıldığınızda dilekçe teslim etmeniz gerekebilir.
Bu durumda tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi nasıl yazılır bilmiyorsanız aşağıdaki başlıkta anlatacaklarımız sizin için önemli olabilir.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi yazmanız için sizlere örnek bir şablon vermemiz mümkün değil. Çünkü bu hakem heyetlerine pek çok nedene bağlı olarak başvuru yapılabiliyor.
Ancak sizlere bir tüketici hakem heyeti başvurusunda ne tarz dilekçe yazabileceğinizi anlatmak istiyoruz. Bu şekilde ilerleyen süreçlerde farklı sorunlar ile karşı karşıya kalırsanız kendi dilekçenizi yazabilirsiniz.
Bir tüketici hakem heyeti dilekçesi yazarken şu sıralamaya dikkat etmeniz sizin için yeterli olacaktır. İşte detaylar;
- İlk olarak sayfanın başına başvurmak istediğiniz tüketici hakem heyetinin adını yazmalı ve sağ alt kısma il ilçe bilgisi girmelisiniz. Bu durumda ilk başlıkta verdiğimiz parasal miktar kuralına dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin 3 bin TL’lik bir mağduriyet için Ceyhan’da yaşayan bir kişi “CEYHAN TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA” şeklinde bir başlık atabilir. Daha sonra bu başlığın sağ alt kısmına Ceyhan/ADANA yazılmalı.
- Başlık atıldıktan sonra ne için başvuru yaptığınızı kısa ve öz biçimde belirtmelisiniz. Daha sonra gereğinin yapılmasını arz ederim ifadesi ile talep kısmını sonlandırabilirsiniz.
- Başlık ve talep metnini yazdıktan sonra dilekçenin sağ alt kısmına adınızı ve soyadınızı yazmalı daha sonra da altına imzanızı atmalısınız.
- İsim ve imza yerini doldurduktan sonra bir parmak kadar aşağı inin ve sayfanın sol kısmına önce kimlik numaranızı daha sonra da ikamet ettiğiniz adresi açık ve net bir şekilde yazın. Ardından sayfanın sol alt kısmına başvurunuz aşamasında değerlendirilmesini istediğiniz fatura vb. belgeleri Ek1, Ek2… şeklinde belirtin.
Dilekçenizi doldurduktan sonra hemen arkasına başvurunun değerlendirilmesi aşamasında kullanılabilecek belgeleri koyun ve bu belgelerin tamamını bir poşet dosya halinde tüketici hakem heyetine teslim edin.
Heyet başvurunuzu değerlendirmeye alacak ve birkaç hafta içerisinde size geri dönüş yapacaktır.
Tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi örneği bu şekildeydi. Eğer dilekçe yazma konusunda sıkıntı yaşamaya devam ederseniz bir avukattan ücreti karşılığında yardım alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi nasıl yazılır?
Tüketici hakem heyetine başvuru dilekçesi yaparken gerekli belgeleri ve talep metnini içeren bir dilekçe yazmanız gerekiyor. Hazır dilekçeler için avukatlık bürolarına uğrayabilirsiniz.
Tüketici hakem heyetine dilekçe nasıl gönderilir?
Tüketici hakem heyetlerine yazdığınız dilekçeyi elden verebilir ya da vekalet yolu ile gönderebilirsiniz.
Tüketici haklarına şikâyet nasıl yazılır?
Tüketici haklarına e-devlet yoluyla başvurabilir ya da elden dilekçe verebilirsiniz. Bu başvurular aynı zamanda şikâyet yerine geçecektir.
Tüketici hakem heyetine şikâyet nasıl yapılır?
Tüketici hakem heyetlerine elden dilekçe yazarak, e-devletten başvuru yaparak ya da postayla dilekçe göndererek şikâyette bulunabilirsiniz.
No Comment! Be the first one.