Yaşlılık Maaşı Ne Kadar (65 Yaş Aylığı)

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar

Yaşlılık maaşı, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen ve devlet tarafından sağlanan önemli bir sosyal yardımdır. Bu yazımızda, yaşlılık maaşı (65 yaş aylığı) hakkında detaylı bilgiler sunarak, başvuru sürecini, maaş miktarını ve ödeme koşullarını ele alacağız. Ayrıca, yaşlılık maaşının farklı durumlarda nasıl değiştiği ve hangi kriterlere göre belirlendiği konusunda bilgi vereceğiz. Eğer yaşlılık maaşı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu sosyal yardımın sizin veya sevdikleriniz için nasıl bir fayda sağlayabileceğini öğrenmek istiyorsanız, bu yazımızı okuyarak başlayabilirsiniz.

[year] Yılında Yaşlılık Maaşı Ne Kadar, Başvuru Şartları Nedir?

Yaşlılık maaşı, prim ödeme veya sigortalı olma gibi şartlara dayanmayan ve 65 yaş üzerindeki kişilerin yaşamlarını devam ettirmeleri için yapılan ödemelerdir. Bilindiği gibi çalışanlar; yaptıkları işe ve mesleklerine göre prim ödemesi yaparlar.

Sigortalı olarak çalışanlar emekli sandığı, BAĞKUR ve SSK prim ödemeleri yaparak gerekli şartları sağlarlar ve emekli olmaya hak kazanırlar. Ancak zamanında prim ödemeyenler emekli olamazlar. İşte böyle durumda olanların ihtiyaçlarını karşılamaları için yaşlılık maaşı bağlanır.

Yaşlılık aylığı alma şartları şu şekildedir;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) herhangi bir aylık veya ödeme almama,
  • Mahkeme kararına dayalı olarak bağlanan ve devamlılığı bulunan gelire sahip olmama,
  • Nafaka bağlanmama veya bağlanması kanunen mümkün olmama,
  • Aylık gelirin kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında bulunma,
  • Yetkili bir hastaneden alınan yaşlılık (engel düzeyi %40-%69 arası) veya başkasının yardımına muhtaç olma.

Burada yer alan şartların sağlanması durumunda yaşlılık aylığı bağlanması durumu gerçekleşecektir. Şartlara genel olarak bakıldığında ilgili kişinin yaşlı olmasının ve hiçbir yasal gelirinin olmaması gerektiği en önemli kural oluyor.

Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir:   İtfaiyeci Maaşı

Ayrıca yukarıdaki şartları sağlayan ve kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlayan yaşlı yakınları da bu imkandan yararlanır.

Bahsedilen şartları sağlayan vatandaşlar yaşlılık maaşı için başvuru yapmalıdır.

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar
Yaşlılık Maaşı Ne Kadar

Yaşlılık maaşı başvurusu yapılırken istenen evrakların da eksiksiz olarak ilgili birime verilmesi gerekiyor. Aylık bağlama başvurusunda istenen belgeler ve evraklar şunlardır;

  • Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • Mal bildirimi,
  • Başvuru dilekçesi,
  • Sağlık kurulundan alınmış rapor,
  • Herhangi bir yerden maaş alınmadığına dair SGK’dan alınan belge,
  • Fakirlik kağıdı.

Burada bahsedilen belgelerin haricinde bir belge istenmesi durumunda onun da teslim edilmesi gerekiyor.

Ayrıca, yaşlı bakımevi fiyatları için linkteki sayfamızı incelemelisiniz.

Yaşlılık Aylığı Ne Kadar [year]?

Yaşlılık maaşı, asgari ücrette yaşanan artışa bağlı olarak zamlanıyor. Kısaca asgari ücrete endekslidir. 2023 yılının başında asgari ücret yaklaşık %21 oranında zamlandı ve 4.825 TL kadar oldu. Yaşanan bu artışın ardından yaşlılık maaşları da aynı derecede artış gösterdi. Böylece yaşlılık maaşı ve engelli aylığı artışı da belli oldu.

[year] sayılı kanunla belirlenen yaşlılık aylığı 921,5 TL’den 1.194 TL’ye yükseldi. Engellilere ödenen aylık ise 952 TL’den 2.335,5 TL’ye çıktı. Böylece engelli aylığı da yükselmiş oldu. Her iki aylığın [year] sayılı kanun kapsamında olması artışın da aynı oranda gerçekleşmesine neden oluyor.

Yaşlılık aylığının miktarı az ve yetersiz olarak kabul ediliyor. Evet, 65 yaş üzeri birisinin aylık ihtiyaçlarını bu kadar bir rakamla karşılaması çok zor olabilir ancak burada bahsedilen rakamlar prim ödemesi yapmayan kişilere veriliyor.

Zamanında sigortalı olarak çalışmayan ve emeklilik için prim yatırmayanlara devlet tarafından verilen bir destektir. Prim yatıran ve emeklilik şartlarını sağlayanların çok daha yüksek sayılacak rakamları aldığı unutulmamalıdır. İkisi birbiriyle karıştırılmamalıdır.

İlginizi çekebilir: evde bakım maaşı başvuru dilekçe örneği

Yaşlılık Maaşı 65 Yaş aylığı
Yaşlılık Maaşı 65 Yaş aylığı

Yaşlılık Aylığı Ne Zaman Yatıyor?

Yaşlılık aylığı ile ilgili merak edilen hususlardan birisi de maaşın ne zaman ve nereye yatacağı konusudur. 65 yaş üzeri olan ve başka bir geliri bulunmayan yaşlılar için bu maaş büyük bir öneme sahip. Yaşlılık maaşının yatma zamanı yığılma olmaması için ayın belli günlerine bölünmüş durumdadır. Doğum tarihinin son hanesine göre yaşlılar maaşlarını belli günlerde alabiliyorlar. Buna göre doğum tarihinin son rakamı ile maaş alma günü arasındaki ilişki şu şekildedir.

  • Son rakamı 0 ve 5 olan kişilere her ayın 5. günü
  • Son rakamı 1 ve 6 olan kişilere her ayın 6. günü
  • Son rakamı 2 ve 7 olan kişilere her ayın 7. günü
  • Son rakamı 3 ve 8 olan kişilere her ayın 8. günü
  • Son rakamı 4 ve 9 olan kişilere her ayın 9. Günü

Yaşlılık aylığı alan kişilerin burada belirtilen hususlara göre maaşları yatıyor. Örneğin; doğum tarihinin son rakamı 2 7 olan kişiler her ayın 7 inci günü maaşlarını çekebilir. Peki, yaşlılık aylığı nereye yatıyor?

Yaşlılık maaşı, bir devlet kurumu olan PTT’ye yatıyor. Yığılmaların engellenmesi için yaşlıların kendileri için belirtilen günlerde maaşlarını çekmeye gitmesi gerekiyor. Aksi durumda hem maaşlarını çekmezler hem de PTT içerisinde gereksiz yere yığılma olmasına neden olurlar.

Lütfen Puan Verin
[Toplam: 1 Anlık Puan: 5]

Finans, ülkemiz şartlarında adından en çok söz ettiren sektördür. Bizler HepKredi ailesi olarak bilgilendirici makaleleri hazırlayarak sizlere sunmayı görev edindik. İstek, öneri ya da şikayet vb. konularda bize ulaşmanız durumunda 7/24 size dönüş yapacağız. Reklam vermek isterseniz hepkredi@gmail.com adresinden talebinizi iletebilirsiniz.

2 comments

comments user
Sibel Candan

Yaşlılık maaşına başvurdum ama henüz cevap gelmedi. Acaba ne kadar beklemem gerekiyor?

    comments user
    Çağlar

    Merhaba, E-Devlet üzerinden istediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz. Kartınız ortalama 1 hafta içerisinde adresinize ulaştırılır.

Yorum gönder

error: Content is protected !!