Yetim Maaşı
Yetim maaşı, sosyal güvence sistemi içinde yer alan ve yetim kalan çocukların maddi yükünü hafifletmeyi amaçlayan önemli bir destek unsurudur. Ülkemizde yetim maaşı hakkı ve başvuru süreciyle ilgili pek çok soru işareti bulunmakta ve bu konuda bilgi eksikliği yaşanmaktadır. Peki, yetim maaşı ne kadar, kimler bu haktan yararlanabilir ve başvuru süreci nasıl işlemektedir? Ayrıca, yetim maaşı alabilmenin şartları nelerdir ve bu maaşın düzenli olarak alınabilmesi için hangi koşulların sağlanması gerekmektedir? Bu yazımızda, yetim maaşı ile ilgili önemli bilgileri profesyonel bir dil ile sunarak, bu maddi desteği almayı hak edenlerin haklarını ve başvuru sürecini anlamalarına yardımcı olacağız. Böylece, ihtiyaç sahibi yetim çocuklar ve aileleri için yaşamsal önem taşıyan bu desteği daha kolay ve etkin bir şekilde sağlamayı amaçlamaktayız.
Yetim Maaşı [year] Ne Kadar Oldu? Kimlere Verilir?
İçerik Rehberi
Ülkemizdeki sigorta kurumları bünyesinde çalışan kişiler vefat ettiğinde geride kalan çocuklarına yetim aylığı olarak adlandırılan ödemeler yapıyor. Vefat eden anne ve babanın toplam prim gününe ve cinsiyete göre farklı miktarlarda ölüm aylığı / yetim maaşı çocuklara nakdi yardım olarak veriliyor.
Ülkemizde binlerce kişi yetim aylığı almakta. Bu maaşlar her ne kadar vefat eden anne ve babanın maaş alırken aldığı ödemeler kadar fazla olmasa da 12.500 TL’ye kadar ödemeler yapılabiliyor.
Bu yazımızda yetim aylığı alacak olan kişilerin merak ettiği yetim aylığı ne kadar, erkek çocuklara ve kız çocuklara ne kadar ödeme yapılıyor ve zam yapılacak mı gibi soruların cevaplarını verdik. Gelin öncesinde yetim aylığının ne olduğu hakkında bilgi sahibi olalım.
Yetim Maaşından Kimler Hangi Oranda Faydalanabilir?
Yetim aylığı alanlara bazı konularda kolaylık sağlanmış olsa da bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Anne ve babanın sağ olup olmaması ile evlatların cinsiyeti, yaşı ve öğrenim durumu alınan yetim maaşı oranlarının belirlenmesinde kullanılıyor.
HepKredi olarak kimlerin yetim maaşlarından hangi oranda faydalanabildiğini ve hangi şartları taşıması gerektiğini araştırdık ve aşağıda bir senaryo hazırladık. Eğer aşağıdaki şartlardan birini taşıyorsanız anne, baba veya eşin ölümü halinde alacağınız oranı görebilirsiniz.
Ölümden önceki alınan son maaşa göre yetim maaşı oranları ve faydalanabilecek kişiler;
- Emekli sandığı yasasında yer alan kanuna göre eşin ölümü halinde bağlanacak dul aylığı maaşın %75’i kadar. Eğer sağ kalan eş bir işte çalışıyorsa bu oran %50’ye düşüyor.
- Eğer anne ya da babadan biri vefat ettiyse ve bir kız çocuğu yetim kaldıysa sağ kalan eşe %60 oranında, yetime ise %30 oranında maaş bağlanıyor. Eğer yetim sayısı iki ise bu oran %50-%25-%25 oranına göre şeklinde dağılıyor.
- Eğer yetim kalan kişi evli bir kadınsa ve boşandıysa yetim hakkından faydalanabiliyor.
- Erkek çocuklar 18 yaşından küçükse yetim aylığından faydalanabiliyor. Eğer erkek yetimler öğrenci ise 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim görüyorlarsa 25 yaşını doldurana kadar yetim maaşı alabiliyorlar.
- Kız çocukları herhangi bir işte çalışmadıkları durumda ömür boyu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen yetim aylığından faydalanabiliyorlar.
65 yaş aylığı olarak geçen yaşlılık maaşı ne kadar?
Yetim Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dul ve yetim aylıklarında başvuru e-devlet platformu aracılığı ile kolaylıkla yapılabiliyor. Bu başvurular esnasında ölen sigortalıların kimlik bilgilerinin bilinmesi yeterlidir.
E-devlet platformunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” seçeneğini kullanarak kolay bir şekilde yetim maaşı başvurusu yapabilirsiniz.
Eğer e-devlet kanalı ile başvuru yapmadan doğrudan bir kurum aracılığı ile başvuru yapmak istiyorsanız il veya ilçenizdeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: işsizlik maaşı ne kadar?
Yetim Maaşı Kaç TL? Yetim Maaşına Zam Yapılacak Mı?
Yetim maaşı ile ilgili olarak merak edilen konulardan biri de bu maaşların ne kadar olduğu ve % kaç zam yapılacağıdır.
Yetim maaşına en son yapılan zam Ocak [year] tarihinde %8,36 civarında yapılmıştı. Yapılan bu zamla birlikte %85 oranında dul aylığı alan kişilerin en yüksek maaşı 16.202 TL oldu. Bu zamlarla birlikte yetim maaşları ise şu şekilde artış gösterdi;
- 11.600 TL alan yetimler [year] Ocak’ta 435 TL
- 11.700 TL alan yetimler [year] Ocak’ta 453 TL
- 11.800 TL alan yetimler [year] Ocak’ta 470 TL
- 12.100 TL alan yetimler [year] Ocak’ta 577 TL zam aldı.
[year] yılında yüzde kaç oranında zam yapılacağı ve maaşlar ne kadar olacağı hakkında herhangi bir bilgi mevcut değil.
Sık Sorulan Sorular
Ölen babasının maaşının kızı yüzde kaçını alır?
Kızlar mevcut koşullara göre en az %25 en fazla %30 oranında maaş alabiliyor.
Yetim maaşını kimler alabilir?
Yetim maaşını şartları taşıyan 18 yaşından küçük erkek çocuklar ve herhangi bir işte çalışmayan bekar kadınlar alabiliyor.
Yorum gönder