Zabıta nasıl olunur? Zabıta olma şartları nelerdir? Zabıtalarla ilgili bu soruların cevaplarını ve merak ettiğiniz diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Zabıta Nasıl Olunur?
İçerik Rehberi
Zabıta olmak isteyenler belediyeler için alım yapan Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen KPSS taban puanını geçmelidir. Bu şartı sağlayan adaylar sözlü mülakat için davet edilir. Sözlü mülakattan da başarılı puan alan adaylar zabıta olarak görevlerine başlarlar.
Zabıta alımı için izlenen genel yol bu şekildedir. Ancak başvuru yapacak adayların öncelikle istenen şartları sağlaması gerekir. Bu yıl lise ve dengi okullardan mezun olma, T.C. vatandaşı olma, istenen boy ve kiloda bulunma gibi şartların sağlanması isteniyor.
Zabıta Nasıl Olunur 2021?
Zabıta olmak isteyenler KPSS ve sözlü mülakattan yüksek puan almalıdır. Zabıta olmak için ilk olarak istenen şartların sağlanması gerekir. Yapılan alımlara sadece lise ve dengi okul mezunları başvuru yapabilir. Başvuru yapan adaylardan alım yapılacak sayının 5 katı kadarı KPSS puan sıralamasına göre mülakata davet edilir. Mülakattan alınan puanın %50’si, KPSS den alınan puanın %50’si ile yeni bir puan oluşturulur. Alımlar, yeni oluşturulan bu puan önceliğine göre yapılır.
İlginizi çekebilir: Zabıta maaşları ne kadar? Kadrolu, taşeron, belediyede zabıtaların maaşları
İlginizi çekebilir: bekçi nasıl olunur
İlginizi çekebilir: jandarma nasıl olunur
Kadın Zabıta Nasıl Olunur?
Kadın zabıta olmak isteyenlerin en az 165 cm boyunda olması gerekiyor. Bu ve diğer şartları sağlayanlar KPSS sınavından yüksek puan alarak, sözlü sınava girmeye hak kazanır. Sözlü sınavdan da yüksek puan alanların zabıta memuru kadrolarına atamaları yapılır. Bu kadrolara atanmaları için son olarak güvenlik soruşturmasından geçmeleri gerektiği unutulmamalıdır.
Zabıta Memuru Nasıl Olunur?
Zabıta memur olmak için ilk olarak gerekli şartların sağlanması gerekiyor. Gerekli şartları taşıyan adaylar son yapılan KPSS puanları ile zabıta alımlarına başvuru yapmalıdır. Başvuru yapanlar arasından KPSS puanlarına göre belli sayıda aday sözlü sınava davet edilir. Sözlü sınav ve KPSS ortalamasına göre alımlar yapılır.
Zabıta memuru alımı, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belediyeler için yapılır. Zabıta olmaya hak kazanan adaylar belediyeler için bu görevi yaparlar.
Zabıta Amiri Nasıl Olunur?
Zabıta amiri olmak için adayların gerekli şartları sağlaması gerekiyor. Şartları sağlayan adaylar yapılan görevde yükselme sınavına girerek zabıta amiri olabilir. Zabıtalar için görevde yükselme şartları şunlardır;
- Yapılan görevde yükselme sınavından yüksek puan almak
- Son üç yıllık sicil notunun yüksek olması
- Lisans mezunlarının en az iki yıl, ön lisans mezunlarının en az üç yıl, lise mezunlarının ise en az dört yıl zabıta komiserliği yapması
- Kadro durumunun uygun olması
Zabıta Müdürü Nasıl Olunur?
Zabıta müdürü olmak isteyenlerin görevde yükselme sınavından yüksek puan alması ve diğer şartları sağlaması gerekiyor. Zabıta müdürü olmak için istenen şartlar şunlardır;
- Lisans mezunu olmak
- En az iki yıl zabıta amiri olarak görev yapmak
- Son üç yıllık sicil notlarının yüksek olması
- Görevde yükselme sınavında en az taban puanı almış olmak
- Kadronun boş olması
Zabıta Nasıl Olunur Şartları?
Zabıta olmak için sağlanması gereken şartları şunlardır;
- C. vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak
- Yüz kızartıcı bir suç işlememek ve bu tür bir suçtan dolayı hüküm giymemek
- Erkek adayların en az 175 cm, kadın adayların ise en az 165 cm olması
- Kamu görevinden çıkarılmamak ve kamu haklarından mahrum bırakılmamak
- KPSS’den en az 70 puan almak
Buradaki şartlar zaman zaman değişebilir. Ayrıca belediyelerin kendi ihtiyacına göre KPSS için taban puanı değiştirme yetkisi vardır.
Zabıta Komiseri Nasıl Olunur?
Zabıta komiseri olmak için adayların gerekli şartları sağlaması, görev yükselme sınavını geçmesi ve atama yapılacak kadronun uygun olması gerekir. Zabıta komiseri alımı için istenen şartlar şunlardır;
- Lisans mezunlarının en az iki yıl, ön lisans mezunlarının en az 3 yıl ve lise mezunlarının da en az dört yıl zabıta memuru olarak çalışmış olması
- Sicil notunun yüksek olması
- Kadronun boş olması
- Görevde yükselme sınavından yüksek puan alınması
Zabıta Olmak İçin Şartlar
Zabıta olmak isteyenlerin; KPSS’den en az 70 alması, lise veya dengi bir okuldan mezun olması, adli sicilinin temiz olması ve mülakattan yüksek puan olması gerekiyor. Bu şartları sağlayan adayların ataması il veya ilçe belediyeleri kadrosuna yapılır.
Kimler Zabıta Olabilir?
Lise veya dengi okul mezunları kamu haklarından mahrum bırakılmayan ve istenen diğer şartları sağlayanlar zabıta olabilir. Erkeklerin en az 175 cm, kadınların ise en az 165 cm boyunda olması istenen şartlar arasındadır.
Zabıta memuruna başka görev verilir mi şeklindeki sorunun cevabı hayırdır. İlgili mevzuat gereği zabıtalara farklı görev verilemez.
Zabıta Olmak İçin Gerekenler
Zabıta olmak için adayların boy ve kilo şartlarını sağlaması, KPSS’den yüksek puan alması ve sözlü sınavı geçmesi gerekiyor. Ayrıca başvuru için adayların en az lise mezunu olması da istenen şartlar arasındadır.
Bu noktada merak edilen bir diğer husus ise zabıta memuru hangi hizmet sınıfına girer şeklindeki sorudur. Zabıtalar, genel idare sınıfı içerisinde yer alır.
Zabıta Olmak İçin Boy Şartı Var Mı?
Zabıta olmak için erkeklerin en az 175 cm, kadınların ise en az 165 cm boyunda olması gerekiyor. Bu şartı sağlamayan adayların başvuruları reddediliyor.
Zabıta Olmak İstiyorum
Zabıta olmak istiyorsanız, öncelikle gerekli boy, kilo ve KPSS puanı şartlarını sağladığınızdan emin olmalısınız. Şartları sağlıyorsanız yapılan alımlara başvurabilir ve sözlü sınav sonrasında zabıta olabilirsiniz.
Bu noktada merak edilen hususlardan birisi de zabıta memuru tayin olabilir mı şeklinde sorudur. Zabıtalar, gerekli şartları sağlanması durumunda belediyedeki farklı pozisyonlara geçebilir. Yine şartların sağlanması ile farklı zabıta kuruluşuna tayin olabilir.
Kadın Zabıta Memuru Ne İş Yapar?
Kadın zabıta memuru; görev yaptığı bölgede kamu düzenini sağlar, halk sağlığını korumak için gıda malzemeleri satışı yapan yerleri denetler. İşletmelerin ruhsat denetimlerini yapmak, semt pazarlarında gerekli kontrolleri gerçekleştirmek, izinsiz satış yapanları engellemek gibi görevleri de vardır.
Zabıta Olmak İçin Gerekenler
Zabıta olmak için gerekenler şunlardır;
- Boy ve kilo şartını sağlamak (erkekler en az 175 cm, kadınlar en az 165 cm)
- KPSS’den yüksek puan almak (en az 70 puan)
- Mülakatı geçmek
- En az lise mezunu olmak
Zabıta memuru bıyık bırakabilir mi şeklindeki sorunun cevabı da bu kapsamda merak ediliyor. Zabıta memurları; sakal bırakamazlar ama isteklerine bağlı olarak bıyık bırakabilirler.
Sık Sorulan Sorular
Zabıta Olmak İçin Nereye Başvurulur?
Zabıta alımları merkezi atama ile yapılır. Başvurular ise ilk olarak e-devlet üzerinden gerçekleştirilir. Gerekli şartları sağlayan adaylar mülakat için davet edilir.
Zabıta Olmak İçin Yaş Sınırı Nedir?
Zabıta olmak isteyenlerin 18 yaşını doldurmuş olmaları, 30 yaşını doldurmamış olması isteniyor. Bu yaş sınırı, yapılan alımlara ilişkin yayınlanan kılavuzlarda yer alıyor. Güncel bilgilere kılavuzdan ulaşılabilir.
Zabıta Alımı KPSS Kaç Puan?
Zabıta alımı için adayların KPSS’den en az 70 puan alması gerekiyor. Ancak KPSS taban puanları belediyelere göre farklılık gösterebilir. Başvuru yapanlardan en yüksek puanı alan adaylar mülakata çağırılıyor.
Zabıta Memuru Kaç Saat Çalışır?
Zabıta memuru; 12 saat çalışır, 24 saat dinlenir ya da 24 saat çalışır, 28 saat dinlenir. Zabita gece çalışır mı sorusunun cevabı da bu nedenle evet şeklindedir.
No Comment! Be the first one.